Translate

perjantai 31. elokuuta 2018

Kirpputorit ovat menettäneet tarkoituksensa

Ennen kirpputorille mentiin jos rahat olivat vähissä, eikä ollut varaa ostaa tavaraa uutena kaupasta. Kirppistelyä hävettiin ja pidettiin köyhien touhuna. Tänä päivänä asenteet ovat muuttuneet, kierrättäminen on suorastaan muotia ja hipsterit etsivät kilvan hyviä löytöjä hyllyjen väleissä Marimekko kassi olallaan keikkuen. Negatiivinen puoli taas on hintojen nousu aivan liian korkeiksi, jopa yhtä kalliiksi kuin kaupassa!


Välillä sitä pyörittelee päätään miettien mitä järkeä tässä enää on!? Olen nähnyt jatkuvasti viime aikoina myös likaista ja rikkinäistä tavaraa myynnissä itsepalvelukirpputoreilla, ilman että hintalapussa lukee mitään viasta. Tai live kirpputorilla myyjä sanoisi viasta. Päinvastoin, sanovat että kunnossa on! Osa tahallisesti huijaten, osa vahingossa, kun tavaroita ei viitsitä tarkistaa ennen myyntiä. Sanonta: köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, pitää kyllä hyvin paikkansa! Ja mitään kunnon "löytöjä" on turha etsiä, siitä pitävät huolen näiden kirpputoriliikkeiden asiantuntijat, jotka hinnoittelevat kaikki Arabiat ym.. taivaisiin...

Tavallinen tavara ei enää myöskään mene kaupaksi, ihmiset ovat hyvin hintatietoisia ja etsivät designia sekä merkkituotteita. Kaikilla on liikaa tavaraa. Eikö siis olisi järkevää varsinkin näiden ns.kirpputori myymälöiden, kuten Kierrätyskeskuksen, Kontin, Fidan ym.. pitää hintansa selvästi kauppoja edullisempina, jolloin se kannustaisi enemmän kierrättämiseen kuin tavaran ostamiseen uutena kaupasta. Tottakai kaikki ostavat kaupasta näillä hinnoilla! Räikein esimerkki älyttömästä hinnoittelusta tuli nimittäin vastaan eilen Espoon Kontti -kirppiksellä. Tämä vaalea likainen nukkamatto maksoi: 40 euroa!! Ikeassa samankokoinen vaalea nukkamatto maksaa: 39,95€ uutena ja puhtaana! Siis he yrittävät saada samaa hintaa tästä, kuin samanlaisesta uudesta matosta naapuri myymälässä?! Eli kannattaako kirpputoreilla käyminen? Säästätkö rahaa? Et välttämättä. Tänä päivänä pitää olla todella hintatietoinen ja verrata laatua, tuotteen alkuperäistä hintaa ja kuntoa, miettiessään mitä kannattaa ostaa. Voit saada ikävimmässä tapauksessa luteet kaupan päälle! Ei näin... Konttikin saa kaikki tavaransa lahjoituksena. Jos tarkoitus on auttaa, niin miksi nyhdetään tällaisia hintoja?! Näin ei kyllä auteta ketään, eikä tavara kierrä. Olisi kiva tietää mihin tuo hinta perustuu? Tietysti he saavat pyytää tuotteistaan mitä haluavat, mutta kun kyseessä on myymälä, tuotteista ei voi tinkiäkään, kuten oikealla kirpputorilla. No, ehkä he alentavat hintaa sitten jos ( ja kun ) matto ei mene kaupaksi.

Kulahtanut matto... vai uusi samaan hintaan?

"Käyttöjälkiä".....
Jos tänä päivänä on vähävarainen, en kyllä neuvoisi menemään kirpputorille, vaan katsomaan netin lahjoituksia Tori.fi sivulta tai Facebookin roskalava -ryhmistä. Ja ihan kaupoissakin on todella halvalla uutta ja trendikästä sisustus tavaraa, joka on puhdasta, luteetonta ja sisältää jopa takuun, jos tavara onkin rikki! Esimerkiksi Jysk on ihan loistava :) Kirpputorit jäävät kyllä kakkoseksi tässä pelissä. Täytyy kuitenkin muistaa että juuri sen takia kun kaikilla on liikaa tavaraa, se päätös olla kuluttamatta turhaan pitää tehdä jo siellä kaupassa. Kun monet ihanat tavarat maksavat 2-5 euroa kappale, tekisi mieli ostaa kaikki! Joten vaikka hinta onkin halpa, mieti tarvitsetko todella tavaraa, nuku vaikka yön yli ja jos edelleen olet sitä mieltä että tarvitset, go for it! Itse yritän monesti myös ostaa esineitä jotka ovat monikäyttöisiä, kuten esimerkiksi vati. Siihen voi laittaa hedelmiä, kynttilöitä, tehdä asetelmia, käyttää tarjottimena, ripustaa jopa seinälle koristeeksi ym.. Puolustukseksi sanottaneen myös että olen usein löytänyt Kontista kivaa tavaraa, nytkin mukaan tarttui keraaminen ruukku, joka maksoi: 2,50€. Se oli vielä minun budjettini rajoissa. Esittelen sen täällä myöhemmin... Tämä postaus käsittelee siis ihan yleisesti kirpputori -kulttuurin muutosta joka on ollut nähtävillä jo pitkään. Minun on pitänyt kirjoittaa tällainen juttu jo kauan sitten, tuo matto oli vaan niin hyvä esimerkki, että nyt oli vihdoin oikea hetki tälle postaukselle.

En enää lupaa tarkasti minkäänlaisia tulevia postauksia, kuten että seuraavaksi teen vaikka nimenomaan "syys jutun", kun mun lupaukset ei koskaan pidä kuitenkaan, elämä menee miten menee ;) Ja hyvä niin. Parasta tehdä mikä milloinkin sattuu olemaan ajankohtaista, nyt oli "pakko" avautua tästä kirpputori asiasta :) Blogissani ei ole aikoihin ollut hauskaa juttua, laitan nyt tähän huvittavan ilmoituksen jonka huomasin kun katselin taas sisustus alan työpaikkoja Te -palveluiden sivulta. Nimittäin karaokejuontaja oli laitettu taiteilija kategorian alle... mistä lähtien karaokejuontajat ovat olleet taiteilijoita! :) Pitäisikin alkaa karaokejuontajaksi niin voisi sanoa hienosti olevansa ammatiltaan "taiteilija" :D


                                 Mukavaa viikonloppua ja syyskuun alkua! 

4 kommenttia:

 1. Hinnoista voi aina sanoa henkilökunnalle ja he korjaa asian. Itse toimin näin. Moskaa on aina koitettu myydä kirppiksillä mutta ne on helppo ohittaa. Olen myös hyvin tyytyväinen Kierrätyskeskuksen hintoihin vaikka ylilyöntejä on heilläkin.

  VastaaPoista
 2. Hei! En sanonut, koska en ollut mattoa ostamassa, olin toisen asian takia Kontissa käymässä ja oli kiirekin. Pisti vain silmään kova hinta. Minusta varsinkin jos tuote on likainen, sen tulisi näkyä ilman muuta hinnassa. 40 euroa oli niin pahasti yli, etten olisi edes kehdannut alkaa tuosta tarjoamaan mitään. Moskaa ei aina "näe", sehän on juuri se ongelma, cd -levyt on esimerkiksi vihoviimeisiä, kun toimivuutta ei tiedä edes katsomalla. Kierrätyskeskuksen hinnat ovat joidenkin tuotteiden kohdalla ok, jotkut myös samoissa kaupan kanssa... Ilmaisosasto on kyllä aina yhtä kiva aarreaitta! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus kristiina 😊
  Noinhan se menee. Itse käyn nykyään kirppistelemässä harvoin ja silloinkin etsin lähinnä jotain tuunattavaa kalustetta. Kova hinta likaiselle matolle. Olen aina ihmetellyt miksi lahjoitetuilla tavaroilla pidetään kohtuuttoman kovaa hintaa? Vaikka niistä kerätyillä varoilla autetaan, niin kovasti halvemmat kirpparihinnat auttaisivat kuitenkin kotimaan vähävaraisia ihmisiä. Kurjaa miten ajan saatossa myös hyväntekeväisyydessäkin alkaa olla rahastuksen makua 🙁

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi! Joo, erilaista on meininki nykyään. Itse olen kirppiksillä käynyt sekä myyjän että ostajan ominaisuudessa vuodesta 1995 saakka, joten ihan yhden maton takia en tätä juttua tehnyt. Minulle sana "löytö", tarkoittaa hyvää tavaraa ( ehjä, puhdas, kaunis ) ja halpaa hintaa! Muutenhan se olisi vain ostos muiden joukossa. Toivottavasti näitä löytöjä tulee vielä eteen, kirppiksillä on niin ihana kierrellä kun pääsee hetkeksi arjesta irti ja ei koskaan tiedä mitä ihanaa tulee vastaan. Hoidan stressiä kirppiksellä ;)

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...