Translate

perjantai 3. marraskuuta 2023

Sisustus trendit 2024

Vaikka en sisustakaan kotona trendien mukaan, on silti kiva tietää mikä on in. Voin saada inspiraatiota omaan sisustukseeni ja etsiä vaikka samantyylisiä esineitä kirppikseltä tai ihastua johonkin tällä hetkellä trendaavaan väriin 😊. Joten tein vähän tutkimustyötä. Vaikuttaisi siltä että ensi vuonna tulossa on 4 eri tyylisuuntausta, perehdytään vähän siihen mitä ne ovat ja mitä ne pitävät sisällään.. 

Fantasy First

Maailman tilanne, ilmastonmuutos, talouden ja muiden isojen asioiden vaikea tilanne, sekä oman arjen kiireet ja huolet vaativat vastapainoa, joten kotona saa olla leikkisiä ja muotoilultaan hauskoja ja villejä kuvioita, muotoja sekä värejä. Esimerkiksi maljakoissa on näkynyt jo tänä vuonna kaareita, pulleita, epäsymmetrisiä muotoja sekä silmukoita ja myös vastakohdat toimivat, kuten läpikuultava / kuultamaton. Vain mielikuvitus on rajana!

Hassut kukkamaljakot Kierrätyskeskuksessa 

Kotona voi olla luova ja antaa aisteilleen tutkittavaa ja koettavaa, viedä ajatuksia muualle. Kannustetaan tavallaan ihmisiä luomaan "oma maailmansa kotiin". AI eli tekoäly on avannut uusia ulottuvuuksia jolloin omasta kodista voi nähdä vaikka minkälaisia puolia. Esimerkiksi Tik Tokissa on voinut kokeilla millaisen maailman tekoäly maalaa vaikkapa olohuoneestasi. Itsekin kokeilin tätä filtteriä ja se ehdotti esimerkiksi että seinän voisi maalata liukuvärillä aivan kuin taivaaksi 😍. Myös teknologian kehitys on antanut lisää mahdollisuuksia esimerkiksi 3D -tulostuksen tai Suntech kankaan muodossa. Tämä on kangas joka kerää aurinko energiaa, sillä voi pinnoittaa vaikka talon, tai valmistaa vaikka telttoja, verhoja tai päivävarjoja. Olen itse huomannut että on mukava seurata katseellaan esimerkiksi erilaisia kuvioita tauluissa tai kankaissa ja esimerkiksi piristyä värikkäästä kahvikupista tai sisustustyynystä, ihminen tarvitsee elämyksiä ja positiivisia ärsykkeitä, jotain jota katsella ja josta jutella vaikka vieraidensa kanssa, pelkkä valkoinen on tylsää! Kyllästyin itse siihen jo pari vuotta sitten, vaikka en kauhea värien ystävä olekaan. 

Symbiosis

Luonto ja sen monimuotoisuus, varsinkin sen uhanalaisuus on saanut ihmiset jo aiemmin käymään kirppiksillä ja kierrättämään, mutta nyt katse suunnataan jo tulevaisuuteen, tarkoittaen että yritykset jo lähtökohtaisesti suunnittelisivat myyntiin tulevat tuotteensa luonto ja kestävä kehitys huomioiden. Myös kierrätetystä materiaalista, kuten komposiittimuovista tehtyjä esineitä tulee markkinoille entistä enemmän. Komposiittimuovi on yhdistelmä sokeriruokoa ja pohjoismaista puukuitua. Itselläni on tällainen leikkuulauta.

Luontoa halutaan tuoda yhä enemmän kotiin niin materiaaleissa kuin ihan kasveinakin. Myös ihan vihreä värinä, eri sävyissään on suosittua ja tuo luonnon mieleen. Materiaaleissa on ollut jo tänä ja viime vuonnakin nähtävissä mm. rottinki, puu, kivi ja keramiiikka.

Itse olen juuri tekemässä kotiini puupaneeliseinää, koska halusin käyttää puuta myös osana kodin tiloja ja luoda muuten vaaleaan olohuoneeseen lämpöä ja tekstuuria. Tästä ei ole vielä kuvaa, työ on kesken, mutta se on samantyylinen kuin aloituskuvassa. Myös viherkasveja minulla on paljon. Jos matkustaa usein, myös tekokasvit ja oksat tuovat kätevästi kotiin vehreyttä eivätkä vaadi hoitoa. Materiaaleissa myös pellava sekä vaikka kierrätetty puuvilla ovat in. Mikä muuten olisikaan ekologisempaa kuin Suomessa tehty, kierrätettyjä lakanoita ja muita tekstiilejä sisältävä vanha kunnon räsymatto! Perinteet kunniaan! 😊💪Repose

Tämä teema pitää sisälläään palautumisen ja rauhoittumisen työstä ja elämästä ylipäätään. Myös säästäväisyys, korostunut merkityksellisyys ja hitaampi tahti liitetään tähän sisustustyyliin. Minimalismi on tyylisuunta josta monet saavat selkeyttä elämäänsä ja kokevat kodin toimivammaksi, myös siivous helpottuu. Minimalismi perustuu visuaalisen stressin vähentämiseen. Liika tavara karsitaan ja esille jätetään vain välttämättömimmät tavarat, sekä esineitä joilla on tärkeä merkitys henkilölle, tai joihin liittyy esimerkiksi positiivisia muistoja.

Kuten jo tässä taannoin Konmari periaate pisti monet miettimään tuoko joku tavara sinulle iloa vai surua. Esimerkiksi ikävässä parisuhteessa hankittu esine muistuttaa koko ajan sinua ex -puolisostasi, vaikka et enää ole suhteessa. Itsestä huolehtiminen korostuu, maailman tilanne aiheuttaa paljon uupumista ja mielenterveys ongelmia. On tärkeää että koti on turvallinen pesä jossa saa olla oma itsensä ja omassa maailmassaan. Esimerkiksi meluisuus joka puolella saa miettimään tarkemmin asunnon akustiikkaa ja äänieristystä. Myös uutta teknologiaa esimerkiksi Gush -maalia saatetaan käyttää parantamaan ilman laatua. Haastamme itsemme miettimään mitä oikeasti tarvitsemme ja mikä on meille hyväksi. Väreissä on vaaleaa, kylmät sävyt kuten koboltin sininen ja turkoosi palaavat. 

Sävyt voivat olla myös utuisia, lämpimistä sävyistä nousee "tan", eli kuin ruskettunut iho. On mattapintoja sekä rosoisuutta. Vastaavasti metalli yksityiskohdilla voi tuoda arkeen särmää ja luksusta. 

Memory Collectors

Tässä trendissä näkyy nostalgia, vanhojen aikakausien sekoittuminen nykypäivään, tarinan kerronta ja moderni perintö. Vanhoja teemoja katsotaan ikäänkuin uusien lasien läpi. Arvostukseen nousee käsityö, paikallisuus, mittatilaus työt, perinnetekniikat, taide, korjaaminen ja restaurointi. Yksityiskohtia ja alkuperää korostetaan ja käytetään hyödyksi. Kokonaisia tietyn aikakauden tyyliteemoja saatetaan ottaa käyttöön uudelleen, kuten vaikkapa sisustaa kahvila 50 -luvun diner tyyliin. Vanhoja suvussa kulkeneita esineitä ei enää piilotella ja ajatella "vanhoina romuina", vaan ne saavat kertoa historiallista tarinaansa sulassa sovussa uudempien esineiden joukossa niitä täydentäen. Ja tämäkin vanhan kunnioittaminen, käsityö, jne.. liittyvät myös osaltaan kierrätykseen ja kestäviin valintoihin, jopa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Tehdään harkittuja hankintoja ja arvostetaan ja kunnostetaan, tuunataan sitä mitä jo on ja on joskus aiemmin hankittu.


Kauniita nojatuoleja Kierrätyskeskuksessa 


Kuten jo tämän postauksen alussakin totesin, itse en seuraa trendejä orjallisesti, enkä suosittele sitä muillekaan. Oma tyyli ja viihtyminen on aina se lähtökohta johon voi ammentaa trendeistä ideoita ja piristystä. Sisustusta myös usein määrittelevät muut ulkopuoliset seikat, kuten lapset, tai minun tapauksessani koira. Aina ei voi valita juuri sitä mitä itse tällä hetkellä haluaisi. Toivottavasti sait kuitenkin tästä postauksesta inspiraatiota ja ehkä vinkkiä siitä mihin suuntaan haluat omaa sisustustasi lähteä viemään 😊 . Itse pidän vaaleasta ja käytännöllisestä tyylistä... 

Nämä leipä ja herkkulaatikot ostin jo v. 2015 

Mukavaa ja rauhallista Pyhäinpäivää kaikille ❤. Näköjään nykyään mikään päivä ei ole enää oikeasti pyhä, ei edes Pyhäinpäivä, koska olin ihan varma että esimerkiksi Kierrätyskeskus ei ole auki, mutta näköjään on! Hämmästyin kyllä tuota. Saavatkohan työntekijät sitten pyhäkorvauksen? Hehän ovat normaalisti sillä palkkatuella joka on vain jotain 8€ per päivä...? Näköjään maailma muuttuu eskoseni. t. Kristiina


2 kommenttia:

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...