Translate

torstai 2. maaliskuuta 2017

Epävarmat sisustajat

Olen törmännyt lukuisissa sisustukseen ja huonekaluihin liittyvissä Facebook -ryhmissä samaan ilmiöön. Ihmiset myyvät tavaroita, joiden sanotaan olevan paketissa, käyneet vain lattialla, tai olleen käytössä vain pari viikkoa. Kuinka joku voi kyllästyä johonkin esineeseen kahdessa viikossa!? Tai eivätkö ihmiset mittaa esim. mahtuuko heidän himoitsemansa matto olohuoneeseen? Virhe ostoksia tulee kaikille, varsinkin vaatteissa, kun niitä ei voi sovittaa, ja koot eivät aina pidä paikkaansa, puhumattakaan siitä miten monia eri vartalotyyppejä meillä onkaan ;) Mutta en tajua näitä sisustusjuttuja. Kuvat ovat realistisia netissä, koot on ilmoitettu, ja jos et pidä vaikka raidoista, ja niistä tulee sinulle miltei migreeni, miksi tilata sellainen, tai yleensä minkäänlainen tavara hetken mielijohteesta? Oma teoriani on että ihmiset haluavat pysyä niin kovasti mukana trendeissä, että he unohtavat oman makunsa, mistä minä pidän? Kun kaikilla muilla on, niin pakkohan meillekin on saada. Mutta kun tummanpuhuva matto saapuu, jossa on dramaattiset salmiakki -vinoneliöt, joka on materiaalia mihin tarttuu joka ikinen pölyhiukkanen ja hius, ja joka vie huomion kaikista muista huoneen huonekaluista, todetaankin: "apua, eihän tämä käykään meille"! Sitten se laitetaan palautukseen tai myyntiin...

Noin impulsiivisilla ihmisillä ei ole ainakaan rahasta puutetta, koska todella vähävarainen ei tilaisi mitään kallista huvikseen. Esimerkkimattoni on Elloksen Abilene villamatto, 319 euroa. Saat sen tuhlattua kätevästi napin painalluksella! Ei sopisi minulle, mm. sen takia että en pidä villan tuntumasta paljaan jalkapohjan alla, kova ja karkea, kutittava... eih..! Kyse on myös varmasti epävarmuudesta oman maun suhteen. Ei uskalleta poiketa tämän hetken valtavirrasta. Paljon on myös kyselyitä: "laitanko valkoiset vai mustat verhot"? Kummin parempi: "ilman pöytäliinaa, vai liinalla, apua"!


Hassua, että ihmiset eivät uskalla vain mennä omaa polkuaan ja etsiä ideoita ajatellen omilla aivoillaan, eikä ostella suinpäin massa tavaraa ja huudella apuja netissä... osa näin tekeekin, ja monesti sisustus joka kiinnostaa ja on "onnistunut", on juuri sellainen jossa on jotain erilaista jota emme näe ihan joka kodissa. Uusia ideoita, niitähän me kaikki etsimme ja kaipaamme. Vaikka ne ideat olisivatkin vanhoja, kuten retro -matkalaukusta tehty yöpöytä, tai kukka joka on istutettu kahvipannuun. Toki keskustelu sisustuksesta on mielenkiintoista, ja sieltähän niitä ideoita myös kumpuaa, kun näkee miten joku toinen on toteuttanut samantyyppisen avokeittiö-olohuone yhdistelmän sisustuksen esimerkiksi. Mutta ihan sattumaa ei voi olla että viimeaikoina juuri nämä hutiostajat ovat lisääntyneet kasapäin. Ehkä myös monen esittämä kysymys: "hitti vai huti" on harhaanjohtava, jos tarkoitus on saada lisää ostostaan tukevia ideoita, esim. ostin tämän sohvan, mitä vielä lisäisin somisteeksi..? "lisää beige viltti sohvalle tuomaan lisää pehmeyttä...", voisi olla paremmin muotoiltu. Joku tavara voi olla ihan hyvä eri stailauksella tai sijoitettuna eri puolelle asuntoa / eri tarkoitukseen.

Ei tulisi mieleenikään kysyä joltain netissä neuvoa ostanko jonkun tavaran vai en, päinvastoin, olen niin jääräpää että ostan vaikka joku yrittäisi jarrutellakin ;) Ideoita on aina ihana saada, mutta niitäkin voi soveltaa omaan kotiin, pääasia on viihtyä kotona itse, joten ketä varten he asuntoaan oikein sisustavat? Tässä yksi esineeni joka on minusta kiva, mutta jos kysyisin yleisöpalstalla hitti vai huti, kaikki vastaisivat, ihan hirveä!


Eli jonkin näköinen peura -cooleri, luulisin että sisälle kuuluu laittaa jääpaloja, mutta itse säästän sinne kolikoita. Voi olla jonkun mielestä mauton, minun mielestäni hieno! Pinta on "nahkaa", ostin tuon joulun aikoihin 2 eurolla Kontti kirppikseltä.

Jos joku keksii jotakin uutta, tai haluaa poiketa valtavirrasta, julkaiskaa vain rohkeasti kuva siitä, tai jostain hankinnasta kodissanne! Niitä on paljon mielenkiintoisempaa katsella, kuin miljoonia samanlaisia sisustuksia, toistensa kopioita, tai
kymmeniä kyselyitä "onko ostamani tavara hitti vai huti"... :) Mistä me voimme tietää...ja vaikka jokaisella olisikin oma mielipide, onko sillä oikeastaan merkitystä, kunhan itse viihtyy kodissaan :)

15 kommenttia:

 1. Silti en lähtisi ketään noiden kyselyjen takia tuomitsemaan, se ei ainakaan ketään eteenpäin vie.

  VastaaPoista

 2. Ehkä tässä pohjalla on ajatus saada lukijat pohtimaan omia kulutustottumuksia, esim. ekologisuuden näkökulmasta, mutta siinä tämä teksti on epäonnistunut.

  Tekstin perusteella kuva, että pidät itseäsi ainakin sisustusasioissa muiden yläpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole todellakaan itseäni tässä kehumassa, enkä muita sisustajia moittimassa. Haluan herättää rakentavaa keskustelua siitä miksi kotimme ovat usein kuin toistensa kopioita, ja miten ihmiset päätyvät niihin tavaroihin mihin miljoona muutakin on päätynyt. Onko niin monella ihan sama maku? Missä oma persoona?

   Poista
 3. Jessus sentään. Ihmiset ovat erilaisia vaikka kuuluisivatkin samaan fbryhmään, erilaisia niin arvioinneissaan, epävarmuudessaan ja kukkaroltaan etc. Kuulostaa elitistiseltä, itsensä ylentämiseltä ja asenteelliselta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogini on edulliseen sisustamiseen keskittynyt, eli tästä on elitismi kaukana :)

   Poista
 4. No jaa, enpä tuomitsi tuolla tavalla, vaan olisin tyytyväinen, kun joku kyselee mielipidettä. Emme kaikki ole visualisteja ja jostakin mielipiteestä voi saada hyviä vinkkejä. Vähän ylimielinen kirjoitus mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannustavaksi ja ajatuksia herättäväksi kyllä tarkoitin. Itsekin olen tehnyt hutiostoja..mm.peuranpäät Ellokselta, joista kerroin aiemmissa jutuissani..

   Poista
 5. Kiitos kirjoituksesta. Kaupat on täynnä ihania tavaroita, joita kaikkea ei voi ostaa kotiin eikä pidäkään. Kun sanon, että onpa kaunis, niin "et sää tota voi ostaa" kuulee helposti. No en niin, eu sovi tai käy minulla mutta pidän siitä muuten. Pidä pääsi ja hanki omanlaisia huonekaluja jne. Osta laatua ja vertaile, harkitse. Mielestäni ostis tulee ehdottomasti nähdä ennenkuin ostaa.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys ja olipas tässä tunteita herättävä postaus. Minusta tämä postaus ei ole ylimielinen vaan ennemminkin aika tarkka ja havannoiva. Olen itsekin huomannut itsestäsi aikaisemmin piirteitä että herkästi vaihtelin huonekalujen tyyliä yms mutta tähän keksin itseni kohdalla ainakin "hyvän selityksen" Ensiksi 90luvun talossamme oli maalaisromanttinen tyyli mikä tuli entisen kodin mukana, sit alettiin remontoidaan ja jotenkin sit ei silmä enää tykännyt vanhoista huonekaluista uutta pintaa vasten, ja se oli sit menoa :D kaikki huonekalut on melkein uusittu ja nyt joitakin sisustuspintoja joutuu uusiksi laittamaan kun vasta 2vuoden asumisen jälkeen oma tyyli on vahvistinut. Aloittaessani blogia seurailin paria blogia joista aina löysin jotain meillekkin, nykyään kun oma tyyli on tullut varmemmaksi ja ajatus kodin sisustuksesta selvemmäksi (remontin keskellä eletään) olen huomannut että harkitsen huomattavasti tarkemmin ostoksiani ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 7. Pakko kommentoida vielä kun luin uudelleen tämän oman juttuni näin 3 vuoden jälkeen, muistamatta edes mitä olen kirjoittanut, että osalla kommentoijista on kyllä mennyt pointtini ohi. Ihmettelin siis lähinnä sitä miksi ihmiset ostavat niin impulsiivisesti tavaraa, jotka eivät aina ole edes halpoja ja myyvät heti ne pois.. Näitä kerran käytettyjen tavaroiden ilmoituksia ei ole enää ollut siihen malliin kuin tuolloin - shoppailuinto on vähän laantunut tässä kolmen vuoden aikana, mahdollisesti ilmastonmuutoksen aiheuttaman huolen myötäkin. Lisäksi juttuni osuus kyselemistä ja epävarmuudesta perustui lähes pelkästään havaintoihin joita olin tehnyt Moderni ja Skandinaavinen sisustus ryhmässä, mutta en maininnut sitä jutussa, joka ehkä aiheutti ihmetystä, että ketä tarkoitin. En ole itse enää ollut moneen vuoteen kyseisen ryhmän jäsen,juuri siksi että se tyyli ei vastaa omaa tyyliäni. Nykyään sisustusryhmiäkin on lukuisia, lisäksi tuon "aikakauden" jälkeen mm.värit ovat palanneet sisustamiseen. Aika huvittavaa näin jälkikäteen todeta että näin moni kommentoija reagoi näin voimakkaasti ihan asialliseen, ajankohtaiseen ja avoimesti sisustusta pohtivaan kirjoitukseen... :)

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...