Translate

maanantai 29. helmikuuta 2016

Kirppistely -häpeä, vai normi arkea?

Kirpputorit ovat viime vuosina nousseet jälleen huippu suosioon. Varsinkin nuoret ja sisustus sekä antiikki harrastajat kantavat sieltä kilpaa kotiinsa retrolöytöjä. Minulle kirpputorit ovat jo vanha tuttavuus. Isäni yrityksen mentyä konkurssiin 90 -luvun lamassa, meidänkin perhe oli taloudellisesti tiukoilla. Se oli hyvä keino saada edes muutama roponen taskuun, kunnes elämä alkoi taas kantaa. Ja minkälaisia aarteita silloin kirppiksiltä löytyikään! Todistin kun moni myi pilkkahinnalla kellarikomeronsa ja ullakkonsa tyhjäksi mummon Arabia astioista, turkiksista ja antiikkilampuista. Jälkikäteen ajateltuna se oli ostajan kulta-aikaa, nykyään ihmiset ovat paljon hinta tietoisempia eikä kukaan luovu halvalla arvotavaroista. Kadun kyllä että menin silloin itsekin myymään omat lapsuuden Barbieni, My little ponyt ja legot, jotka olisivat olleet ihania omalle tyttärelleni. Kun hän oli lapsi, säästin sievoiset summat ostamalla lasten vaatteet kirppiksiltä. Lapset kasvavat niin kovaa vauhtia, että olisi ollut ihan höpsöä ostaa kalliilla uutena vaatteet ja huomata että hups, tämä taisi jäädä jo liian pieneksi. Tai peräti kaappiin käyttämättä. Ei myöskään tarvinnut varoa niin paljon leikeissä, meneekö nyt se burberryn kaulaliina sinne kuralätäkköön vai ei. Nykyään käyn kirppiksillä etsimässä vähän kaikenlaista: vaatteita, astioita, sekä keräämiäni kahvipurkkeja ja cola pulloja. Ja tavaroita blogijuttuihin! Olen vain tässä pohtinut, onko kirppiksillä käynti sittenkin edelleen tabu? Leimataanko sinut vähävaraiseksi? En esimerkiksi omaan ansioluetteloon kehdannut harrastusten kohdalle kirjoittaa kirppiksillä käynti... sen sijaan sisustusblogin pidossa ei ole mitään hävettävää. Kuitenkin miltei kaikki ovat käyneet ja käyvät kirppiksillä! Tässä muutamia löytöjäni:

Arabian Myrna -sarjaa 0,50€/kpl koska kultaus on vähän kulunut

Aito Coca-Cola retrolaukku 70 -luvulta

Toinen kirppisten ohella suosittu tapa hankkia tavaraa nykyään on nettikirppikset, kuten Facebook ryhmät. Tori.fi ryhmän lahjoitetaan palstalta bongasin ilmoituksen jossa joku halusi antaa Ikean Kivik -divaanin pois. Päällinen oli kuulemma ollut niin likainen ja kulunut että hän oli heittänyt sen menemään. Se ei meitä haitannut, koska tiesin että päällisiä saa ostaa irtonaisena. Tyttäreni oli aina halunnut huoneeseensa divaania, joten niin lähdimme sitä hakemaan! Ja juuri ja juuri se mahtui farmari Mazdan takaosaan, kun penkit kaatoi. On ne tilavia autoja! Päällisten hinnat olivat kuitenkin hyvin kalliita, miltei kalliimpia kuin itse divaani, ( esim. ruskea päällinen 119€ ) joten laitoin oman ilmoituksen ostetaan palstalle Divaanin päällisestä. Meni aika kauan ennen kuin kukaan otti yhteyttä, mutta lopulta sain siistin harmaan päällisen 30 eurolla! Eli ei tullut divaanille paljon hintaa! Ja tyttäreni on iloinen, hän aikoo myös viedä divaanin omaan tulevaan kotiinsa :)On eri syitä käydä kirpputoreilla. Toiselle tärkeintä on kierrätys ja luonnon säästäminen. Toiselle taas persoonalliset ja ainutlaatuiset tavarat joita ei saa muualta. Minulle toki nämä myös mutta eritoten säästö joka tulee käytetyn ostamisesta verrattuna uuteen. Esimerkkinä ihana Unelmien Talo ja Koti -lehti, joka maksaa uutena kaupassa aika paljon. Viime vuoden puolella 6,90€/kpl. Jos saan niitä kirppiksiltä 0,50€ - 2,00€ hintaan, ei haittaa vaikka lehti ei olisi ihan tuore. Sisustus ideat ovat käyttökelpoisia pitkään ja lehti on aina yhtä inspiroiva ja mielenkiintoinen!

Lasinen vesikannu on kaunis ja yksinkertainen, sen ostin Akseli kirppikseltä 1€:lla. Muumipurkin hintaa sen sijaan en muista, olen ostanut sen monta vuotta sitten. Säästän siihen pikkukolikoita jotka jäävät muuten ikävästi pyörimään lompakon pohjalle. Paljon kivaa olen vuosien varrella kirppiksiltä löytänyt. Kaipaan edesmenneitä Vallilan makasiinien ja Vr:n makasiinien kirpputoreja. Niissä oli tunnelmaa. Hietalahden kirppis on tietenkin kesällä ihana, mutta myyjät pyytävät aika kalliita hintoja tavaroista. Suosikkini kesäisin on Vermon kirppis Perkkaalla ja talvisin Akseli kirppis Mankkaalla. Odotan Vermon aukeamista innolla! Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. Mitä mieltä olet, sanotko ilman sen kummempaa häpeää käyväsi kirppiksillä, vai oletko jopa ylpeä siitä!


                            " Spring is in the air...."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...