Translate

lauantai 9. joulukuuta 2023

Sosiaalinen media vaatii paljon panostusta


Nykyään moni tykkää julkaista kuvia ja juttuja Instagramiin, Tik Tokiin tai kirjoittaa blogia. Se on mukava tapa jakaa ja dokumentoida arjen hetkiä ja luoda muistoja sekä antaa mahdollisuuden esimerkiksi ulkomailla asuville sukulaisille seurata kuulumisiasi. Voit myös saada ja jakaa hyödyllistä tietoa sekä vertaistukea tai rentoutua työpäivän jälkeen nauraen hauskoille jutuille. Sosiaalisen median tekoon ja sen seuraamiseen on miljoonia eri syitä. Meillä jokaisella omamme. 


Tottakai juttusi saattaa kiinnostaa useita muitakin ihmisiä jotka eivät sinua edes tunne. Onkin suorastaan pelottavaa miten läheltä ja yksityiskohtaisesti pystyt seuraamaan jonkun ihmisen elämää joka julkaisee paljon ja avoimesti juttuja tililleen. Mutta tämä postaus ei kerro turvallisuudesta, eikä tavallisen ihmisen arkisista some päivityksistä, vaan siitä kaikesta joka jää piiloon kulissien taakse jos teet vaikuttajan työtä edes puoliksikaan tosissasi. Jos haluaisit elää bloggaamalla, tai jos vaikka haluat julkisuuden henkilöksi.


Vain muutamat ihmiset suomessa elävät pelkästään sosiaalisen median tekemisen kautta. He saavat paljon yhteistyö ehdotuksia yrityksiltä ja useat heistä ovat muutenkin julkisuuden henkilöitä joilla on omat faninsa ja muitakin tulonlähteitä, kuten vaikkapa asuntosijoittaminen, kampaamo yritys tai ura näyttelijänä. Tavallisen ihmisen on vaikeampi ponnistaa kuuluisaksi sosiaalisen median vaikuttajaksi tai mediapersoonaksi, vaikka olisit kuinka hyvä siinä mitä teet, ellei mukana ole lisäksi onnea ja tunnet oikeita tyyppejä. Toki kiinnostava persoona saa seuraajia helpommin. Yksi ensi vuoden tavoitteeni onkin tuoda enemmän esiin kuka olen ja mitä teen 😊


Ja onnen lisäksi vielä vaaditaan aikaa ja pääomaa. Vaikka itse en ole sijoittanut blogini tekemiseen lähes mitään, minulla on vain perus puhelin ja tietokone, ei edes ammatti kameraa.  Siksi olen vielä enemmän kiitollinen ja ylpeä siitä että olen menestynyt niin vähällä panostuksella, vaatimattomasti, omana itsenäni. Moni kuitenkin pistää paljonkin rahaa varusteisiin. Järjestelmä kameraan, kuvausvaloon, stailaukseen, kalliiseen puhelimeen ja tietokoneeseen blogin tai muun alustan sisällön tuottamiseen. 

Valoköynnös Rusta 2,99€ 

On vaikea tajuta että yhdenkin kauniin valokuvan taustalla saattaa olla paljon työtä. Josta kukaan ei maksa mitään. Ensin on suunnitelma. Sitten toteutus, ajan ja rahan kuluttamista, juoksemista kaupoissa asioilla, maksaen tietysti bensiini itse, aikataulujen ja jopa työvuorojen järjestelyä, koska suomessa on tähän aikaan vuodesta pimeää jo päivällä neljän aikaan, joten iltaisin töiden jälkeen ei saa enää hyviä kuvia kun on jo pimeää. Lisäksi assistentti, joku joka ottaa kuvia sinusta on iso etu. Esimerkki kuluista: katselin kaupassa karkkikeppejä ja mieleeni piirtyi kuva kaakao mukista jonka reunassa roikkuisi karkkikeppi. Mutta ne maksoivat 2,99€ paketti. Enkä edes pidä niistä! 😄. Eli olisin ostanut ne vain yhtä valokuvaa varten koristeeksi, ei mitään järkeä. Joten jätin ne kauppaan. Tämä oli vain yksi esimerkki. Löysin myöhemmin toisesta kaupasta karkkikeppejä 0,50€ / kpl, eli ostin sieltä yhden 🤗


Monet tekevät varsinkin Tik Tokiin ostosten esittelyitä ja jos kyse ei ole yhteistyöstä, heillä kuluu paljon rahaa esimerkiksi uusien meikkien, vaatteiden tai muiden ostosten esittelemiseen. Parastahan olisi tehdä uusia julkaisuja silloin kun niitä luontaisesti tulee, eli saat idean jostain tai teet jotain jonka haluat jakaa muiden kanssa. Yleensä minulla näin aika hyvin meneekin, mutta ammatti bloggaaminen ja myös Tik Tok tähteys edellyttää kuitenkin säännöllistä julkaisemista, et voi pitää kovin pitkiä taukoja koska seuraaminen on vapaaehtoista ja ihmiset nopeasti poistavat tilisi jos mitään kiinnostavaa ei ilmesty säännöllisesti! 


Ja kauniita sekä visuaalisesti ajatellumpia kuvia, ei vain jotain nopeaa otosta jonka taustalla tiski kasat siintävät, valaistus on hämärä ja sisältöä ei juuri ole. En esimerkiksi itse harrasta lainkaan sellaisia postauksia joissa on vain kuulumiset ja kuva kahvi kupista. Ketään muuta ystäviäsi ja sukulaisiasi lukuunottamatta ei kiinnosta tuollaiset jutut. Kaikki näkevät itse omasta ikkunastaan että ulkona on kylmä ja lunta 😄. 


Tämän postauksen ajatus lähti juurikin noista karkkikepeistä, mutta en edes halua ajatella miten paljon aikaa ja rahaa olen vuosien varrella uhrannut tähänkin blogiin saamatta oikein mitään takaisin. Mutta tämä on myös rakas harrastukseni ja olen kehittynyt kirjoittajana ja valokuvaajana paljon joka on verrattavissa kurssiin, jonka opiskeleminen olisi ihan varmasti maksanut jotain 😉. Olen itseoppinut. 


Loppuun pitkästä aikaa hauska juttu! 😄 Olin tässä yksi ilta ulkona kävelyllä koirani kanssa kun vastaan tuli mies jolla oli myös koira. Oli ihan pimeää ja siinä kohdassa jossa kävelimme vastakkain ei ollut edes katulamppuja. Miehellä oli otsalamppu. Ja aina kun yritin katsoa miestä, hänkin katsoi minua ja sokaistuin kirkkaasta valosta. Eli en pystynyt näkemään hänen kasvojaan 😅. Koiramme nuuhkivat toisiaan hetken ja juttelin miehen kanssa muutaman sanan mutta en tänä päivänä tunnistaisi häntä vaikka olen hänen kanssaan jutellut koska en nähnyt mitään 🤣. 

Mukavaa viikonloppua kaikille. T. Kristiina 



2 kommenttia:

  1. Totta, someen saa kulumaan niin paljon aikaa kuin vain haluaa.

    Itsestäni on palkitsevaa seurata omaa kehitystä. Esim. omat valokuvat ovat selkeästi kehittyneet vuosien ja ahkeran harjoittelun myötä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että joistan kuvista toisaalta näkee helposti, että parempi kamera olisi parantanut myös kuvan vaikuttavuutta.

    Aina valaistus ei ole se isoin asia, joka on pielessä kuvissa. Itse yritän aina miettiä ensisijaisesti, mitä katselija saa kuvasta irti. Esim. epäedulliset kuvakulmat, joista ei oikein saa selvää, mitä kuvassa on ja se, ettei kuvalla ole mitään sanottavaa, vaikuttavat katselijakokemukseen mielestäni valaistusta enemmän.

    Oma harjoitteluni jatkuu ahkerasti!

    Hyvää joulunodotusta ja kiitos mukavasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! 😊 Kiitos kommentistasi. Ja kiva että kun luet blogiani. Vlogit, Podcastit, Instagram ja Tik Tok ovat valitettavasti vieneet paljon lukijoita, olen itsekin harkinnut pariin otteeseen blogini lopettamista, mutta juurikin esimerkiksi valokuvaamisessa kehittyminen ja muidenkin uusien asioiden oppiminen kannustaa jatkamaan. Mukavaa joulunodotusta 🥰

      Poista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...