Translate

lauantai 16. joulukuuta 2023

Kolumni: En olekaan jouluihminen


Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vastenmielisempi koko joulu on. Tai ei toki itse joulu, eikä syy miksi sitä vietetään, vaan nimenomaan kaikki siihen liittyvät lieveilmiöt.


Koristeet.. mihinkään muuhun juhlaan ei liity niin paljon koristelua kuin jouluun. Kaikenmaailman roikkuvia killuttimia ja tonttu figuureita. Kauhea kantaminen kellarista ja purkaminen pois muutaman päivän takia, jonka jälkeen taas saa vaivalla siivota ne pois. Ja vuoden ajan ne vain lojuvat viemässä tilaa siellä kellarissa.

Ylenpalttinen syöminen.. hyvä ruoka on minulle joka päiväinen nautinto, en kiduta itseäni syödäkseni jouluna kaksin käsin, enkä halua kokata ja leipoa urakalla, vähempikin riittää. Suklaa överi jonka olen vetänyt monena jouluna on ihan järjetöntä.

Rahan käyttö... jos olisin rikas tietäisin tasan tarkkaan mitä kenellekin ostaisin, mutta pienellä budjetilla on niin tyhmää ostaa joku halpa tavara, joka ei ole saajalle varsinaisesti elämys. Kuhan nyt jotain keksii 😔.

Hössötys.... Kuumat kauppakeskukset rääkyvine kakaroineen ja jonoineen ovat jokavuotinen koettelemus. Toki tavaraa voi tilata myös netin kautta, mutta miksi pistää paljonkin rahaa menemään tai jopa ostaa tavaraa velaksi jos varaa ei ole? Elää yksi päivä paratiisissa? Ja ostan siis paljon kierrätettyjä lahjoja, tiedän että lahjojen ei tarvitse olla kalliita ja että halpakin lahja voi olla mieluisa, mutta se stressi lahjojen ostosta on kuitenkin olemassa, mitä annan tänä vuonna? Itse tehtävissä lahjoissakin on tekemistä. 



Koko joulusta on tehty iso kulutusjuhla ja annetaan ymmärtää että jos on vain yksin kotona ja syö vaikka hernekeittoa on outo kummajainen. Kuitenkin on paljon esimerkiksi sinkkuja ja yksinäisiä vanhuksia. Minulla on kyllä läheisiä, äitini ja veljeni, aikuinen lapsi ja miesystäväkin.. toki haluan viettää aikaa heidän kanssaan. Nämä hetket ovat myös kullanarvoisia, en arvannut menettäväni isäänikään vielä niin pian kuin kävi. Täytyy arvostaa näitä hetkiä nyt kun vielä voi ❤️.


Meidän joulu ei ole niin kaupallinen ja iso spektaakkeli kuin monilla on, mutta silti unelmoin joulusta jossain pienessä mökissä Lapissa vain miesystäväni kanssa. Unelmoin täydellisestä rauhasta, katkosta arjen kiireeseen ja työhön, hyvää ruokaa, mutta hallitusti ja valmiina ostettuna, ehkä ravintolassa syötynä. Elämystä mieluummin kuin tavaraa. Vaikka porovaljakko ajelua, tai lämmintä poreallasta ulkona revontulia katsellen.. ai niin, eihän mulla ole rahaa 😄. KAIKKI vaatii rahaa. No joo, saa elämyksiä halvallakin, olen edullisen elämän mestari. 


Nuorempana tykkäsin ostaa tyttärelleni paljon lahjoja ja koristella kodin runsailla joulukoristeilla, leipoa pipareita ja tehdä piparkakkutalonkin vaikka sitä ei kukaan edes syönyt. Mutta tässä tullaankin siihen toteamukseen, että joulu on lasten juhla. Kun lakkaat uskomasta joulupukkiin, iso osa joulun viehätyksestä katoaa. 


Yhteisöllisyys on kuitenkin asia joka jouluna voi tuoda ihmiset yhteen ja palauttaa vähän tätä joulun taikaa ja joulun sanomaa. Siksi onkin parempi esimerkiksi mennä joulukirkkoon tai muuhun tapahtumaan kuin olla täysin yksin kotona. Yksinäisyys jouluna korostuu. Onneksi nykyään on myös joitakin tapahtumia yksinäisille ihmisille ❤️. 


Joulu on hyvin samanlainen kuin hääpäivä. Hirveä hössötys ja stressi yhden päivän takia. Rahaa kuluu paljon ja odotukset ovat korkealla. Kaiken pitäisi mennä kuin Strömsössä. Kuitenkin loppupeleissä se show joka näkyy ulospäin ei ole tärkeintä vaan se että juhla on omannäköinen ja itse viihdyt ja olet onnellinen. Kauhea hössötys yhden päivän takia ei ole oleellista vaan se mitä tapahtuu niinä kaikkina muina päivinä vuoden aikana. 

Joulu ( tekokukka ) kimppu Jyskissä

Tärkeintä olisi viettää omannäköinen joulu. Juuri sellainen kuin sinulle on paras. Eikä ottaa stressiä mistään. Jos miehesi kuppi menee nurin siitä että joululaatikot ovatkin kaupan eikä itse tehdyt, herra on hyvä ja opettelee itse kokkaamaan. Jos anoppi odottaa kallista Kalevala korua, sano että anteeksi mutta en ole rikas. Eikä työkavereille tarvitse ostaa lahjoja. Hyvän jouluntoivotus ja halaus riittää ❤️. Joulu on juurikin se juhla, kun ihmeitä tapahtuu. Siihen haluan vielä uskoa 😊...

Ihanaa jouluviikkoa kaikille! Palaan varmaankin vielä Aattona tai Joulupäivänä tänne 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...