Translate

perjantai 29. marraskuuta 2019

Black Friday -vai älä osta mitään?

Ei ole vaikea arvata kumpaan vaihtoehtoon minä kallistuin :) Kun kotona ei ole sen kummempaa tarvetta uudelle tavaralle, oli helppo olla sortumatta tarjouksiin. Iso osa tarjouksista onkin nimenomaan houkutuksia, kaikilla on esimerkiksi jonkinlainen takki, mutta eihän se nyt riitä, pitää olla Helly Hansenin ulkoilutakki, kun sen saa vielä niin "halvallakin". Ennenvanhaan vaatteita jopa korjattiin ja uusi ostettiin vasta kun edellinen oli oikeasti käyttökelvoton. Minulle tulee ihan sellainen "ylpeys", kun vihdoin heitän monta vuotta palvelleen tavaran vihdoin roskiin. Siitä oli vastinetta rahoille. Minulla oli päälläni se monilla mukavilla reissuilla. Tässä puserossa olin työhaastattelussa ja sain paikan, jne..jne.. Ymmärrän osittain ns."hamstraajia", jotka sanovat esineissä olevan niin paljon muistoja että niistä ei voi kertakaikkiaan koskaan luopua. Joskus keksin vieläkin jatkokäyttöä vanhoille esineille, vaikka joku toinen sanoisi ihan suoraan että viskaa nyt jo se pois.


On hyvin ristiriitaista ostaa tavaraa jotta yhteiskunnan rattaat pyörivät, mutta samalla ottaa huomioon ilmastonmuutos ja vähentää omaa kuluttamistaan. Mitä sitten kannattaisi tehdä? Suosia kotimaisia yrittäjiä. Silloin tavaroiden kuljettamiseen ei ole käytetty suuria määriä saastuttavaa rahtiliikennettä, palkka ja työpaikat pysyvät kotimaassa ja jopa materiaali josta esine on valmistettu saattaa olla esimerkiksi suomalaista puuta. Se raha tulee nimenomaan suomalaisten hyväksi ja tuo hyvinvointia kotimaahan! Toki hintakin vaikuttaa monen ostopäätökseen, laatu ja palvelu maksaa. Mutta niin myös postikulut. Ne kannattaa ottaa huomioon, koska ovat ihan ylimääräistä rahanmenoa. Parin euron kiina -ostos ei ole enää halpa kun maksaa postikulut. Ja monesti vielä menettää koko summan jolla tavaran osti, koska se on todennäköisesti väärää kokoa. Ja kuka alkaa palauttamaan parin euron rojua takaisin kiinaan? Eli sitten sinulla on käsissäsi myös roska. Ja vaikka se kyseinen esine olisikin sopiva, se menee todennäköisesti rikki paljon nopeammin, kun taas suomalainen vastaava tavara, jota käytät vielä vuosia.

Suomalainen Orthexin biomuovinen leikkuulauta

On sääli että osa alunperin täysin suomalaisista yrityksistä, kuten Arabia ja Iittala on siirtänyt tuotantoaan ulkomaille. Kyseiset tuotteet ovat jo nyt niin kalliita, että mitä ne sitten oikein maksaisivat jos ne olisi tehty suomessa?!? Vai rahtiko se onkin joka maksaa? Olisi mahtavaa jos yhä enemmän tuotantoa saataisiin kuitenkin takaisin suomeen. Ja onhan meillä uusia pienempiä yrittäjiä nousemassa. Käsityön arvostus on taas lähtenyt nousuun. Lisäksi todella moni on innostunut kirppiksistä ja kierrättämisestä, joten sekin osaltaan vähentää uuden turhan krääsän ostamista.


Black Friday voi olla hyväkin juttu jos olet vaikka pitkään suunnitellut jonkun tavaran hankintaa ja saatkin sen nyt edullisesti, tottakai se kannattaa ostaa. Nimenomaan nyt. Tai vaikka pesukone hajosi ja tarvitset pian uuden, nyt voi olla hyvä tarjous johon kannattaa tarttua. Mutta luulenpa että kaupoille Black Friday on vain keino lisätä myyntiä ja vauhdittaa joulukauppaa. Kun on pimeää ja vettä satelee, mitä muuta sitä tekisi kuin lähtisi sisälle lämpöiseen ostoskeskukseen shoppailemaan? Tai niinhän he luulevat ja toivovat. Mutta aika moni on valinnut myös älä osta mitään päivän. Ja hyvä niin. Nimittäin päivä se on vielä huomennakin... Black Saturday..! ;) Itseasiassa mustaa on koko joulukuu ja tammikuukin vielä.. Eli jos tätä pimeyttä yrittäisi lievittää shoppailemalla, saisi juosta ostoksilla koko ajan :D


Ihanaa viikonloppua, kumman päivän sitten tänään vietitkään! Itse olisin kyllä voinut ostaakin jotain, mutta en tosiaan tarvinnut mitään, enkä nähnyt mitään niin hyviä tarjouksia että olisin muuttanut mieleni... mutta eihän sen valinnan pitäisi olla näin musta-valkoinen, osta hullun lailla tai älä osta mitään. Parasta on kun ostaa uutta tavaraa silloin kun aidosti ja oikeasti tarvitsee jotain, palaillaan..!

t. Kristiina

2 kommenttia:

 1. Moikka! :) Mielestäni Black Friday on oiva tilaisuus ostaa hieman alennetulla hinnalla jotakin, mikä olisi muutenkin ostoslistallasi. Se on oiva tilaisuus ostaa esimerkiksi myös joululahjoja.
  Itselläni on ostoslistalla ollut jo pitkään lastenistuin, sillä meille syntyy toinen lapsi vajaan kuukauden kuluttua. Olen odottanit sen ostohetkeä tähän päivään, jotta voisin saada istuimen hieman halvemmalla kuin normaalisti. :)
  Olen kuitenkin myös sitä mieltä että ns. "turha" osteleminen vain sen vuoksi että jokin olisi halpaa ei ole kovin järkevää. Tuntuu kuitenkin että moni boikotoi black fridayta, sen sijaan että hyödyntäisi sen hyvät puolet. :)

  https://karlaespanjassa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Hei! Kiitos kommentistasi! :) Juuri noin kannattaakin tehdä. Jos olisin tarvinnut nyt jotakin, olisin myös ihan varmasti hyödyntänyt Black Fridayn, ehkäpä ensi vuonna sitten.. ;)

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...