Translate

tiistai 21. toukokuuta 2019

Pohdintaa asumisesta tänä päivänä

Haluaisitko vetää vessanpöntöstä alas: 10.800€ vuodessa? En minäkään! Mutta vertauskuvainnollisesti niin teen. Näin paljon rahaa kuluu meillä pelkästään vuokriin vuodessa, kun yhden kuukauden vuokra on 900€. Noin iso summa pelkästään vain siihen että meillä on katto pään päällä! Se raha on iäksi mennyttä. Vuokra-asuminen ei kartuta varallisuutta, muun kuin vuokranantajasi ;) Siitä ei jää mitään käteen! Tottakai moni asuu paljon kalliimmissakin asunnoissa, kolmioiden vuokrat ovat pk-seudulla yleisesti ottaen yli tuhat euroa kuussa, meidän asuntohan on vielä "kohtuuhintainen" siinä mielessä. Varsinkin jos maksajana on kaksi aikuista ja myös jos palkka kummallakin on iso, tuo summa voi olla ihan ok, mutta pienipalkkaisena minulla menee tuohon vuokraan hieman yli puolet koko kuun tuloistani :( Aika hurjaa, kun sen laittaa paperille ja näkee koko vuoden osalta mustaa valkoisella. Kyllä tuolla summalla jo lainaa lyhentäisi ihan kivasti joka kuu. Ja asunnosta tulisi lopulta oma! Mutta se ei ole niin yksinkertaista, siihen vaikuttaa moni asia, joista tässä postauksessa lisää, esittelen teille myös melko uuden tavan hankkia koti, josta moni ei varmastikaan vielä tiedä.


On käsittämätöntä mihin korkeuksiin vuokrat ovat nousseet viime vuosina, ja mikä ero vuokrissa on pk -seudun ja muun Suomen välillä. Vuokranantajat tietävät ihmisten saavan asumistukea, jolloin vuokraa voi pyytää reilusti. Myös vuokra-asuntojen vähyys takaa sen että asunnot löytävät pian vuokralaiset ja hyvillä paikoilla ja varustelulla olevista asunnoista jopa kilpaillaan. Osasyy kalliiseen vuokraan on vuokranantajan toive saada luotettava vuokralainen, vaikka varakaskin ja hyväpalkkaisessa työssä oleva voi jättää vuokransa maksamatta, tai elää hoitamatta asunnon siisteyttä ja jopa rikkoen paikkoja. Myös työttömyys tai vaikka peliongelma, voivat tulla yllättäen myös ns."varmalle vuokralaiselle".


Vuokra-asuminen on nostanut suosiotaan varsinkin nuorten keskuudessa viime aikoina, koska he eivät halua sitoa itseään mihinkään paikkaan pitkäksi aikaa ja usein tämä on mahdotontakin, jos tekee vain pätkätöitä, tai haluaa opiskella pitkälle. Silloinkin olisi silti mukavaa jos vuokranmaksun jälkeen elämiseen jäisi enemmän rahaa, eikä niin isoa summaa menisi pelkästään siihen vuokraan. Ylijäävä raha saattaisi näin päätyä jopa monipuolisemmin yhteiskunnan palveluiden hyväksi, saisimme tuettua Suomalaista yrittäjyyttä, jopa uusia työpaikkoja voisi muodostua sitäkautta, kun ihmisillä olisi varaa kuluttaa enemmän :) Kuka siis saisi aikaan muutoksen, edullisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudulle? Tässä kunnat ovat olleet ainoita joiden vuokra-asunnot ovat edes jollain mittapuulla vielä kohtuuhintaisia. Vaalit olivat ja menivät, mutta samat perusongelmat pysyvät vuodesta toiseen. Pakko oli pitää tällainen pieni poliittinen palopuhe, jos vaikka joku päättäjä näkisi tämän ;) Enpä ole muuten lukenut kenenkään poliitikon blogia, heillä on niin kuivaa asiaa.. 

Pääkaupunkiseudulla ei tietenkään ole pakko asua, mutta työpaikkoja ei taas ole maaseudulla niin paljoa tarjolla. Pitkät työmatkat ovat myös raskaita ja verottavat vielä arvokasta vapaa-aikaa entistä vähemmäksi. Ei myöskään ole reilua vaatia ihmisiä muuttamaan pienempiin asuntoihin täällä kaupungissa edullisemman vuokran takia, koska itse olohuoneessa nukkuneena, sekä vauvan kanssa yksiössä asuneena, en voi kuvailla sitä mukavaksi elämäksi. Ihmisellä pitää olla asunto, jonka tilat toimivat ja jossa on hyvä elää, muuten kärsii jo jaksaminen työssä ja muussakin elämässä, kaikki. 

Onneksi on tulossa uudenlaisiakin tapoja saada oma asunto. Esimerkiksi Lakea Oy -nimisellä yrityksellä on uusi "Omaksi" asunnon hankintamalli, jossa maksat vuokraa joka kuukausi, joka sisältää hoitovastikkeen ja rahoitusvastikkeen. Rahoitusvastikkeeseen kuuluu lainanlyhennysosuus, joten maksat samaan aikaan myös pikkuhiljaa asuntoa itsellesi. Tästä voi lukea lisää yrityksen sivuilta. Tässä mallissa omaan asuntoon pääsee kiinni ilman suuria säästöjä ja vakuuksia. Suurin ongelmahan meille pienipalkkaisille on tänä päivänä juuri tämä yhtälö, lainaa ei saa enää tänä päivänä ilman vakuuksia tai säästöjä, mutta milläs säästät, kun vuokrat ovat niin korkeita, palkat eivät ole nousseet samaan tahtiin ja verottaja vie aina omansa, vaikka ottaisit esimerkiksi lisätyön! Lisäksi ruoka ja muut loput juoksevat kulut vievät osansa, ja auta armias jos sairastut... :o se on kallista.. :( Eli säästä siinä nyt sitten! Ja jos saat perintöä, perintövero pitää huolen siitä että tuhkatkin viedään pesästä! En ymmärrä miksi sitä peritään omaisuudesta, josta on maksettu kaikenmaailman veroja jo moneen kertaan! Moni joutuu realisoimaan perintönsä, koska ei ole varaa maksaa perintöveroa :/En ota kantaa mikä asumismuoto kenellekin on paras, riippuu varmasti myös ihmisestä elämäntyylistä, ammatista ym..  Näiden luettelemieni lisäksi on myös mm. asumisoikeus asuntoja sekä osaomistus asuntoja, mutta näin omista unelmistani jo aiemmin kertoneena, kallistun itse aina vaan enemmän sen oman omakotitalon puoleen.  Sen jälkeen kun laina on maksettu: ei vuokraa, ei edes vastiketta! Ei turhia remontteja, kuten vaikka jos jonkun taloyhtiön mummon mielestä asfaltti pitää ehdottomasti uusia välittömästi, vaikka se menisi vielä kymmenen vuotta eteenpäin! Jos talossasi on takka ja varsinkin jos tontti on sen verran iso että saat takkapuita omalta maalta, omakotitalossa ei ole paljoa juoksevia kuluja. Ja kaikki mitä teet, on sinulle itsellesi, sekä perinnöksi mahdollisille lapsillesi. Pistää miettimään. Sen lisäksi, miten monipuolista ja elämysrikasta elämää voit viettää oman talon ansiosta. Voit myös säästää ruokakustannuksissa kasvattamalla itse osan juureksistasi ja vihanneksistasi. Maakellari on tämän päivän luksusta! Toimisiko sellainen muuten myös viinikellarina.. hmm... ;) Mikä idea!

Aloin kääntää kasvimaan paikkaa mökillä.. :)
Omistusasuminen ei ole toki aina onnea ja autuutta, mutta vertailun vuoksi kerron teille esimerkkinä, että vanhemmillani on oma kaksio kerrostalossa, täällä Espoossa, jossa yhtiövastike on n. 350€ / kk. Siinä on heidän ainut "vuokransa". Muita asumismenoja ei ole :) Tuokin asunto on ollut aiemmin mummoni ja ukkini, jotka taas olivat perineet sen aikanaan. Eli tuo asunto on pysynyt meidän suvussa monia vuosikymmeniä. Onni on oma asunto 💗 Tiesithän että myös omaan asuntoon on mahdollisuus hakea asumistukea? Näin on :)

No nyt teille tulee varmasti mieleen että mitä mä täällä kitisen?!? "Tee jotain asioille" No niin aionkin jossain vaiheessa. Mutta kuten todettu, rahaa tai muu vakuus tarvitaan tänäpäivänä, ennenkuin mitään lainaa saa pankista. Eli ainakin kesämökki minun pitäisi myydä.. ja säästää vielä päälle. Lisäksi ostamani talo pitäisi olla reilusti remontoitava, jotta minulla silti olisi varaa mihinkään taloon edes pk -seudun läheltäkään. Katsotaan.. kaikki aikanaan ;) Katsoin tuon Lakian asuntoja, mutta heillä on hyvin vähän taloja rakenteilla pk -seudulla tällä hetkellä. Jospa tulisi jossain vaiheessa, niin voisin harkita sellaistakin. Tulipas taas maratonpostaus! :) Täytyy alkaa kirjoittaa vähän lyhyempiä ja ytimekkäämpiä juttuja, mutta aina ei saa mahtumaan kaikkia asioita muutamaan sanaan. Palaillaan.. t. Kristiina.

HUOM. BLOGINI EI OLE KAUPALLINEN! LAKIA OY EI OLE SAANUT TÄSTÄ POSTAUKSESTA PENNIÄKÄÄN TULOJA, KUTEN EN MINÄKÄÄN HEILTÄ! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...