Translate

lauantai 6. huhtikuuta 2019

Hyvää oloa sisustuksesta

Yksi kodin tärkeimmistä tehtävistä on katon ja lämmön tarjoamisen lisäksi tarjota paikka levolle ja palautumiselle hektisestä arjesta. Kuormitus on kiireisen työtahdin ja henkilökunnan vähyyden vuoksi monilla aloilla kova, eikä asiaa helpota yhtään se että työnantajat suorastaan vaativat työntekijöitä palautumaan työstä vapaa-ajalla ja moittivat jos näin ei tapahdu. "Et ole liikkunut, nukkunut tarpeeksi, syönyt terveellisesti jne... oma syysi"! Katsoin juuri National Geographic kanavalta mielenkiintoisen dokumentin joka kertoi stressistä. Tiesitkö muuten että et voi päättää itse, että: "en stressaa", koska stressi on kehon fyysinen reaktio, jolle et mahda mitään. Stressi ilmenee monin eri tavoin, joita ei aina osaa edes yhdistää stressistä johtuviksi. Eli karkeasti verrattuna, jos vaikka kotonasi on kissa ja koira, joista kissa kiusaa koiraa koko ajan, ajaa takaa ja kynsii, josta koira stressaantuu, ei auta kuin poistaa stressin aiheuttaja, eli kissalle täytyy etsiä uusi koti. Tai vastaavasti koiralle koti jossa ei ole kissoja. Samoin ihmisellä, kuuntele itseäsi, tulkitse mitkä asiat saavat sinut stressaantumaan. Ympäristö jossa olemme, antaa monenlaisia ärsykkeitä, joko positiivisia tai negatiivisia. Omasta ympäristöstä kannattaa muodostaa rauhoittava ja hyvää oloa antava.

Liikunta ja muut kivat harrastukset sekä ystävät auttavat toki, mutta kyllä koti ympäristölläkin on paljon vaikutusta. Moni paahtaa viimeisillä voimillaan lomaan saakka, kun sitten saa lähteä matkalle jonnekin. Mutta kuinka nauttia arjesta, saada pieni "mini loma" JOKA ILTA kotona? Tämä postaus esittelee minun tapojani sisustaa myös ajatellen kokonaisvaltaista hyvinvointia, tehden kodista pienen paratiisin, silti pienellä budjetilla 😉 Ympäristömme vaikuttaa meihin enemmän kuin ymmärrämmekään, ihan jo alitajuisesti. Sisustaminen voi siis parhaimmillaan lisätä hyvinvointiamme. Kuinka sitten tuoda kotiin rentouttavia sisustus elementtejä ja mitkä sellaisia ovat..?

VESI ELEMENTTI

Tämä suihkulähde on ostettu Lidlistä. Vesi elementti on rauhoittava ja kaunis, siksi himoan niin kovasti asuntoakin meren ääreltä. Olen jonkin verran lukenut Feng Shui oppia, jossa myös mainitaan vesi, kodille hyödyllisenä elementtinä. Veden solinan rauhoittavan vaikutuksen huomaa myös ulkona suihkulähteiden lähellä. Huom. kuvassa laite ei ole vielä päällä! Täytyy lukea käyttöohje huolella, etten saa sähköiskua tai tee jotain muuta mokaa... :) Vaikutti kyllä tosi yksinkertaiselta käyttää.TULI / KYNTTILÄT

Vähän samaan kategoriaan kuin vesi, kuuluu tuli. Takka on kaikista ihanin, kun se lämmittää myös viluisia varpaita, ja on äärimmäisen kaunis ja romanttinen katsella, lisäksi sen loimussa on ihana vaikka grillata makkarat. Puhumattakaan palavan puun tuoksusta! Täällä kaupungissa kuitenkin harvemmalla on takkaa, eli joudumme tyytymään kynttilöihin. Joko tuoksulla tai ilman, kynttilöissä on runsaasti valinnan varaa, pieni tuikkukin luo heti ihan erilaisen tunnelman. Kyllä kynttilän valo on vain niin kodikas ja kaunis näky.


SAUNA

Yksi asia josta nautin myös kovasti, on sauna ja sen lämpö. Siellä rentoutuu kyllä aina! Varsinkin talvella, saunaan tekee mieli kesää tiheämmin. Nyt on harmi kun minulla ei enää ole omaa saunaa asunnossa, mutta jospa saisin mökille hankittua vihdoin joku päivä saunan, voin siellä käydessäni sitten iloita saunasta. Saunaa voi myös tehdä vielä rentouttavammaksi mm. tuoksuin ja ihanin tekstiilein. Lisäksi kaupoissa on kaikenlaisia saunatarvikkeita, esimerkiksi pään alle voi ostaa kaarevan tuen, jos haluaa lepäillä lämpöisessä.. Saunomisella on myös todettu ihan tutkitusti olevan positiivisia terveys vaikutuksia :) Jos sinulla ei ole omaa saunaa, taloyhtiön saunavuoro on varmasti parempi kuin ei mitään.


PUHTAUS JA JÄRJESTYS

Niinkin itsestäänselvä asia kuin puhtaus, tuo hyvän olon! Rakastan puhtaan pyykin tuoksua, sekä lattian pesuaineen tuoksua. Ei tuoksujen tarvitse olla voimakkaita, vaan mieto, tavallaan juuri se tuoksuttomuus, että esimerkiksi juuri pyykki ei tuoksu mikään erityisesti, vain puhtaalta puuvillalta, tuo sen hyvän tunteen. Myydäänhän cotton - tuoksuista hajuvettäkin, ja ymmärrän kyllä hyvin miksi :) Puhtaan pyykin tuoksu kuuluu samaan kategoriaan kuin vasta leivotun pullan tuoksu, aah, niin ihanaa ja kodikasta! Tähän voisi vielä myös liittää tavaroiden hyvän järjestyksen, koska elämää helpottaa kummasti, kun tiedät tasan tarkkaan missä sakset ovat, tai mistä otat aamulla puhtaat sukat. Kannattaa myös valita kotiin helppohoitoiset sisustusmateriaalit, jotka eivät vaadi arkena kokoajan siivousta ja ylläpitoa. Huonoja valintoja kiireiselle ovat mm. rosterinen jääkaappi, johon tarttuvat sormenjäljet ja jota täytyy pyyhkiä jatkuvasti. Tai tumma laminaatti, jossa pöly näkyy heti.ERI TEKSTIILIT JA MATERIAALIT

Tiedätkö miltä tuntuu pehmeä sametti? Entä karkea ja kutittava villa? Niinpä. Materiaali valinnoilla voit vaikuttaa paljon siihen fiilikseen, miten koet kotisi pinnat. Puu tuntuu lämpimältä, siinä on kuvioita, syitä, jotka tunnet sormesi alla. Lasi on kylmää ja kovaa. Olen aina sisustanut enemmän "tuntumalla" kuin sen perusteella mikä on muotia tai vain upean näköistä. Sohvapöytämme kanssa tein aiemmin poikkeuksen, koska ajattelin että läpinäkyvä lasipöytä olisi pienessä olohuoneessa ilmavamman ja kevyemmän näköinen, kuin joku iso puumötikkä, mutta en pidä siitä miltä se tuntuu. Ellei käytä lasinalusia juomalasinkin joutuu laskemaan hitaasti, jotta pohja ei kalise pöytään.. Siirsin sen tässä uudessa asunnossa parvekkeelle.

Tämä kuva on edellisestä asunnostamme

LUONNONMATERIAALIT 

Luonnonmateriaalit ovat vaan niin kauniita! On ihan tutkittu juttu että kävelylenkki metsään laskee heti verenpainetta, tekisikö luonnon elementtien tuonti sisälle vähän samaa? Kun tuot kotiin kiviä, käpyjä, oksia tai kelopuun, voit samalla olla ylpeä että et ole kuluttanut luonnonvaroja ja ostanut kaupasta energiaa, vettä, sähköä ym.. vienyttä kaupallista sisustus tuotetta, vaan tuonut osan luontoa ikäänkuin osaksi elämääsi. Luonto on täynnä ilmaista materiaalia sisustamiseen! Kun katson meidän olohuoneen isoa metsämaisemataulua, heti mieleen tulee se vapaus joka liittyy metsässä liikkumiseen ja metsän tuoksu ja raikas ilma.


VALAISTUS

Toimistoissa ja julkisissa rakennuksissa on kylmä kolkko loisteputkivalaistus. Mutta liika pimeyskin on vastaavasti huono juttu, sen sijaan pehmeät sävyt ja kauniit valaisimet, sijoitettuna asunnossa oikeisiin kohtiin vaikuttavat suuresti koko tilan viihtyvyyteen. Oikea valaistus voi myös korostaa asunnon parhaita puolia. Lampun ei tarvitse olla kallis design valaisin luodakseen oikeanlaisen valon. Olen pitänyt kovasti tästä pullolampusta, jonka tein itse toissa talvena :)RUOKA 

Ei ole samantekevää mistä ja miten tarjoat ruokasi. Kaunis kattaus, tai erityiset lautaset tuovat heti aivan eri tunnelman syömiseen, sanotaanhan että ihminen syö myös silmillään. Jos budjetti on pieni, jopa kivat lautasliinat jotka maksavat vain pari euroa, tuovat pöytään uuden ilmeen ja ilahduttavat. Nekin voi halutessaan taitella lukuisilla eri tavoilla. Ravintolassakin ruokaileminen on kokonaisvaltainen kokemus, kaikki muukin kuin ruoka vaikuttaa nautintoon, itseasiassa sanoisin että ainakin itselläni jopa puolet nautinnosta tulee miljööstä, eli siitä että ravintolassa on kaunis ympäristö, astiat ja sisustus...
VÄRIT

Väreissä on voimaa ja ne vaikuttavat myös meihin tiedostamattammekin. Sininen on esimerkiksi tunnetusti rauhoittava väri, loistava valinta makuuhuoneeseen, kun taas punainen on energinen, vahva ja jopa ärsyttävä. Valitse siis värit jotka tukevat kyseiseen huoneeseen haluamaasi tunnelmaa. Tekstiilejä on helppo vaihtaa ja ne ovat edullinen keino muuttaa sisustuksen tunnelmaa.

Keltainen piristää ja kannustaa luovuuteen!
Eli huomioimalla pieniäkin seikkoja, asuntosi voi olla paljon viihtyisämpi, kuin vain paikka jossa käyt nukkumassa ja peseytymässä. Jos oikein maailma murjoo, ymmärrän että näillä seikoilla ei varmastikaan ole vaikutusta, ne eivät poista syöpädiagnoosia, tai paranna petettyä sydäntä, mutta tässä normaalissa harmaassa arjessa, jota meidän kaikkien on pakko jaksaa, siitä voi silti tehdä vähän siedettävämpää :) Uskon että ympäristö vaikuttaa meihin suuresti, jopa tiedostamattamme. Esimerkiksi kun kirjoituspöytä on sotkuinen, tuntuu että mikään ei luista, kaikki asiat junnaavat ja ovat kesken. Olet tyytymätön itseesi. Kun siivoat pöydän, asiatkin alkavat hoitua paljon helpommin. Tunnet olevasi jo "voiton puolella". Kun kotona on hyvä olla, jaksat paremmin vastata maailman haasteisiin!

Me Naiset lehdessä oli vähän aikaa sitten jonkun brittiläisen sisustusterapeutin juttu, jossa hän kertoi monen naisen asuvan "miehenkarkoittajassa", joka tarkoitti esimerkiksi että pitää kotonaan exän antamia lahjoja, tai samaa sänkyä. No, itse juttua en kommentoi, mutta tuo ammattinimike: sisustusterapeutti, on minulle kyllä ihan uusi tuttavuus, en ole koskaan ennen kuullut, eli sisustus vaikuttaa siis kuitenkin meihin noin paljon, että siihen voi olla jopa olemassa siihen erikoistunut sisustussuunnittelija! 

Tulipas varsinainen lukupaketti! Minusta vaan sisustuksen vaikutus ihmisiin on niin mielenkiintoinen näkökulma, että tätä voisi pohtia vaikka kuinka syvällisesti! Tästäkin puuttuu vielä monia juttuja, joilla voi luoda kodista aina vain viihtyisämmän, kuten tuoreet leikkokukat, kylpyamme tai poreamme, moottorivuode, ehkä siivouspalvelun ostaminen kotiin.. onhan näitä! :) Mutta koska tämä on edullisen sisustamisen blogi, keskityn tällaisiin kaikkien ulottuvilla oleviin keinoihin. 

Palaan pian asiaan pääsiäispostauksen parissa, kiitos mielenkiinnostasi, jos jaksoit lukea loppuun saakka! ;) T. Kristiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...