Translate

perjantai 29. joulukuuta 2017

Osa ihmisistä välttelee blogeja

On ollut surullista huomata, miten niin monet ihmiset suhtautuvat blogeihin hyvin negatiivisesti ja epäluuloisesti :( Suurin syy on mielestäni kateus. "Jos bloggaaja vaikka tienaa jotain, kun käyn lukemassa jutun"! Kävin juuri mielenkiintoisen keskustelun muutamien ihmisten kanssa eräässä Facebook ryhmässä, kun he sanoivat että heitä ärsyttää ryhmässä julkaistavat blogi -linkit, ja että he eivät koskaan niitä avaa ja lue. Iso osa ihmisistä kuulemma sivuuttaa blogit riippumatta siitä minkälainen otsikko, kuva tai idea postauksessa on. Ja osalla ei ollut edes kunnon perustetta sille, miksi eivät lue, ei vaan kiinnosta, tai eivät halua tukea "mitään". Tulee valtava riittämättömyyden tunne, kun ilmeisesti sillä mitä kirjoitat tai minkälaisia kuvia otat, ei olekaan mitään merkitystä, kun ketään ei kuitenkaan kiinnosta! Olen jo tehnyt vastaavanlaisen postauksen, mutta koska blogien arvostelu ja "ihmettely" ei ota laantuakseen, asia vaatii lisää keskustelua.
Olen kirjoittanut I love my home -blogiani nyt reilut kaksi vuotta, enkä ole päässyt "mihinkään". En tarkoita päivätöiden jättämistä, tai blog awards -palkintoja, vaan sitä että suurin osa sisustuksesta, kierrättämisestä, kirppiksistä, luonnonmateriaaleista ja pihistelystä kiinnostuneista ihmisistä ei silti ole koskaan kuullutkaan blogistani. Ja sitten juuri näihin genreihin keskittyneet ryhmät ( tai ainakin osa niiden jäsenistä ) haluavat kieltää blogilinkit! Kun muutenkin on vaikea mitenkään saada blogilleen näkyvyyttä, nuo ryhmät ovat mielestäni ihan loistava ja miltei ainoa paikka siihen! Blogien lukeminen on ilmaista. Kukaan ei pakota klikkaamaan linkkiä, jos ei halua. Jos ostat vaikka sisustuslehden kaupasta, mutta et saakaan lehdestä mitään "irti", kukaan ei palauta sinulle lehden hintaa. Ja sisustuslehdet ovat kalliita! En tiedä edes miksi ihmiset vihaavat niin paljon blogeja ja bloggaajia. Mitä ihmiset pelkäävät? Kai sitä ei ammattibloggaajienkaan kohdalla pidetä "oikeana työnä". Ja koska ei voi tietää kuka on ammattilainen ja kuka harrastelija, ei vahingossakaan sitten avata koko juttua.


Tulee taas tosi huono motivaatio kirjoittaa yhtään mitään, kun näköjään kohta ainoat ihmiset jotka blogeja kohta lukevat ovat toiset bloggaajat... Välillä myös mietin että miksi annan ihmisille omia ideoitani ja vinkkejäni, tai kerron kuulumisiani, kun en saa mitään takaisin. Kommentti osiossa on hiljaista, toisaalta hyvä että en saa negatiivisia kommentteja, mutta kyllä tämä ihan kakkostyöstä käy! Tähän asti olen nauttinut bloggaamisesta, ja tietysti nautin edelleen, olen kehittynyt kirjoittajana ja valokuvaajana ja jos olen onnistunut tuomaan iloa edes muutamalle muullekin ihmiselle, vielä parempi :) Aloitin ilmeisesti aikaan, jolloin blogien kultakausi oli jo ohi. Ei ilmeisesti enää ole edes hienoa sanoa lukevansa blogeja... Onko sitten sen parempi sanoa katsovansa tv:tä? Tai lukevansa kirjoja..? Enpä tiedä. Ilmeisesti on. Mielestäni bloggaaminen on kyllä ihan oikea journalismin muoto!


Tämä postaus on tällaista yleistä pohdintaa, vaikka yleensä julkaisuni liittyvät sisustukseen, askarteluun, kirppiksiin tai tuunaukseen. Jaoin tämän jutun vain blogiryhmiin. Uskon että juuri tuo juttujen harkitsematon jakaminen automaattisesti kaikkiin ryhmiin, esimerkiksi ruokavinkin jakaminen askarteluryhmään, on se mikä lukijoita on ärsyttänyt erityisesti. Jos postauksessani ei ole mitään sisustamista, en jaa sitä kyseisen genren ryhmiin. Ja tämän sensuurin teen itse, ennen jutun jakoa, pitäisi olla itsestään selvä asia! Myös jatkuvat kilpailut katsotaan lukijoiden kalasteluksi, sekä klikkiotsikot, jotka tuottavat pettymyksen, kun jutun luettuaan toteaakin ettei koko kirjoituksen aikana selvinnyt otsikon lupaama asia. Tuollaiset bloggaajat sahaavat oksaa meiltä muiltakin. Mitenköhän saisimme blogeille enemmän näkyvyyttä? Kunpa joku toimittaja tekisi vaikka sarjan telkkariin blogeista, joissa esiteltäisiin aina muutamia eri tyylisiä blogeja. Tai joku lehti tekisi vastaavan juttu sarjan. Enkä tarkoita nyt että siellä olisi ne samat kalastajanvaimot joilla on muutenkin blogi jo lehdessä, vaan että juuri esiteltäisiin meitä pienempiä, vähän luettuja, tavallisten ihmisten kirjoittamia, mutta mahtavia blogeja! Teetin blogi "urani" alkuvaiheen innostuksen siivittämänä jopa käyntikortteja, joissa oli blogini nimi ja verkko-osoite. Ajattelin jakavani niitä tutuille ja esimerkiksi kirppiksellä asiakkaille, mutta jakamatta ovat jääneet. Osittain syy on toki painovirhepaholaisessa, joka kortteihin tuli, vaikka olin olevinani kuinka tarkka, että kaikki on oikein. Tuntui lisäksi jotenkin narsistiselta mainostaa omaa blogiaan, lisäksi koin että se ei ole tarpeeksi hieno ja hyvä, kun ihmiset sitten menevät katsomaan sitä suurin odotuksin... ja siellä ei olekaan kivitaloa meren rannalla, designia ja kristallia tuoreilla kukilla ja poreammeilla höystettynä...


Tuli pitkä juttu, enkä saanut teille tai itselleni vieläkään selkeää vastausta, miksi blogeja pelätään tai vihataan, tai kuinka sitten saisimme juttujamme paremmin julki.. mutta ehkä teille heräsi jotain ideoita tai mietteitä, jospa joku intoutuu perustamaan vaikka uuden Facebook ryhmän..? Harrastajabloggarit, tavallisten pulliaisten blogit, köyhät bloggarit..! :) Itselläni ei aika riitä enää yleisesti blogimaailman kehittämiseen, emmekä me kauheasti mitään voida tehdä ihmisten ennakkoluuloille ja asenteille, muuta kuin kirjoittaa ja ottaa kuvia niin että juttu on suorastaan "pakko lukea"! Tsemppiä kaikille kohtalontovereille, ja varsinkin uusille aloittaville bloggaajille, ei luovuteta ;)

Laitoin tähän juttuun ihania kesäkuvia, jos niistä olisi vähän iloa tähän synkkyyteen!

4 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida sen verran, että boggaamista ei pidä sekoittaa yleisesti journalismiin, vaan se on nykyään pääsääntöisesti sisältömarkkinointia. Ja se on se mikä ihmisiä pännii eniten.

  Oma Kulinaari-blogini on yli 6-vuotias ja vauhti sen kun paranee koko ajan. Tosin senn voin sanoa, että kaupallisten yhteistöiden määrän kanssa pitää osata säilyttää oikea tasapaino. Liika tuoteporno vie pohjan uskottavuudelta. Siksi keskityn itse enemmän pitkäkestoisiin suurempiin yhteistöihin kuin joka asian väkisin promoamiseen. Lukijat ei tykkää.

  Kirjoituksessasi oli hyvää pohdintaa ja kannustan sinua edelleen vain jatkamaan omalla polullasi omien arvojesi mukaan. Vain siten sisältö pysyy aitona. Äläkä pelkää markkinoida omaa blogiasi. Siinä ei ole mitään pahaa. :-)

  Kaikkea hyvää uuteen vuoteen! Terv. Kimmo / Kulinaari-ruokablogi

  VastaaPoista
 2. Asiaa puhut, minäkin tuossa jokin aika sitten ärsyynnyin aikalailla kun eräässä isossa askarteluryhmässä kiellettiin jakamasta blogilinkkejä tai edes sisällyttämästä blogin osoitetta postauksessa olevaan kuvaan. Kirjoitin itsekin asiasta omaan blogiini pitkän vuodatuksen http://vintagentti.blogspot.fi/2017/11/saisiko-olla-rusinoita-mun-pullasta.html
  Ilmeisesti ollaan todellakin alettu bloggaamaan liian myöhään, nyt kun some-viestinnän painopiste tuntuu siirtyvän yhä ohuempiin ja ohuempiin mediatuotteisiin.

  VastaaPoista
 3. Hei
  En ymmärrä blogivastaisuutta, eihän sellaisiin blogeihin ole pakko mennä mistä ei pidä. Pidän sinun blogistasi paljon, en todellakaan halua kristallinhohtoa. Minusta nämä ovat aarreaitta sellaiselle, joka haluaa sisustaa, mutta on hiukan epävarma, niin kuin minä. Annan paljon arvoa sille, että yleensä saa tietoa näin vähällä vaivalla sisustamisesta ja kivoja DIY juttuja. Enkä ymmärrä miksei niitä linkkejä voi laittaa, eihän niitä ole pakko klikata ja kyllä minusta bloggaajakin saa jotain hyötyä, ei se ole minulta pois. Onhan se vaatinut paljon työtä, kuvausta ja ajattelua, kun jutun tekee. Jatka samaan malliin, minä ainakin seuraan niin kauan kun jaksat blogiasi ylläpitää. Hyvää uutta vuotta!
  P.S. Vintagenttia seuraan myös, pidän siitäkin

  VastaaPoista
 4. Hei! Kiitos teille kaikille kommentoijille, ihana saada viestejä ja palautetta :)

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...