Translate

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Muuttajan ajatuksia ja 10 hyvää muutto vinkkiä

Muuttaminen on kivaa kun tiedossa on uusi asunto ja uudet ympyrät, mutta raskasta puuhaahan se myös aina on. Hommaan sopii sanonta: "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty". On muutamia kikkoja, joilla muuttoa voi helpottaa ja saada sujumaan sen mukavammin. Olen koonnut tähän postaukseen omia oivalluksiani ja varmasti myös asioita jotka ovat ns. itsestään selvyyksiä, mutta kaikkea ei välttämättä tule aina ajatelleeksi!


Olen muuttanut elämäni aikana 11 kertaa, tämä on siis kahdestoista asunto mihin muutan, eli kyllä siihen on aika rutiini jo tullut! Hurjassa määrässä on mukana lapsuuden muuttoni, jolloin vanhemmat muuttivat töiden perässä, ja osa asunnoista oli jo lähtökohtaisesti vuokrattu vain määräajaksi. Ulkomailla en ole kuitenkaan koskaan asunut. Omat muuttoni ovat liittyneet parisuhteisiin, niiden alkamiseen ja päättymiseen, lapsen syntymään ja läheisen kuolemaan. Ja viime vuosina on tietysti ollut katsottava että tyttären koulumatka ja oma työmatka on kohtuullinen. Tämä nykyinen asuntomme ei todellakaan ole mikään unelmakämppä, mutta sijaintinsa takia oli aikoinaan saatavilla ollut paras vaihtoehto. Tiesin siis muuttaessani jo silloin, että tämäkin olisi vain väliaikainen vaihtoehto. Tylsää. Turhauttavaa. Seuraavalle asunnolle olen asettanut tietyt standardit, en jaksaisi muuttaa enää kovin montaa kertaa elämäni aikana!


Haluan ehdottomasti että asunnossa on oma sauna, rakastan saunomista, se on stressin hoidossa ja rentoutumis keinona voittamaton. Uni tulee hyvin lämpöisen saunan jälkeen! Haluan myös että asunnossa on oma piha tai parveke. Kamalinta on istua kauniina ja aurinkoisena lämpöisenä iltapäivänä sisällä juomassa kahvia! Ettei edes pääse parvekkeelle nauttimaan kevät päivästä... silloin ei tunne kyllä elävänsä. Olo on kuin vankilassa. Kerran valittaessani samaa, yksi tuttava sanoi että: "eikös taloyhtiöillä ole semmoisia penkkejä tai grillikatoksia mihin voi mennä istuskelemaan"? Juu ei.. siis on, mutta en todellakaan rahtaa kahveja pihalle kaiken kansan pällisteltäväksi, ja ei se ole sama asia, ei se ole sun oma parveke tai piha. Kerros on asia jolla on myös väliä, olen melkein aina asunut ensimmäisessä kerroksessa. Se ei ole kivaa, ei ole mitään näköaloja, välillä taivaalla on upeita auringonlaskuja, mutta ei niitä näe täältä maan rajasta. Lisäksi ihmiset tuijottaa suoraan sisään kävellessään ohi. Onhan tässä vaatimuksia, mutta ei mitään kuuta taivaalta. Ihan normaaleja juttuja.


No niin, nyt niihin lupaamiini vinkkeihin! :) Nyt pitää huomioda että olemme aina hoitaneet muutot itse perheen ja kaverien avustuksella, kuten nytkin, jos käyttää firmaa, laatikot ja muut pakkaus tavarat voi saada heidän kauttaan vuokralle, jolloin homma menee ehkä vähän eri tavalla. Ensimmäinen vinkki on sellainen jota pitää noudattaa koko ajan, vaikka ei olisikaan muuttamassa:

1.
Kun ostat jonkun tavaran, kuten ompelukone tai Aalto maljakko, säästä pahvipakkaus. Siihen tavara on helppo pakata uudelleenkin muuttaessa. Ja näet heti mitä paketti pitää sisällään, lisäksi jos päädyt myymään tavaran, siitä saa paremman hinnan kun se on "lähes" käyttämätön.

2.
Suosi banaanilaatikoita ja muita ilmaiseksi saatavia laatikoita, harva alkaa niitä enää muuton jälkeen säilyttelemään, ja jos ostat laatikoita, esim. Ikeasta, ne maksavat kuitenkin jonkun verran, ja menevät muutossa likaiseksi, saattavat kastua jos sataa ym.. ja pahvi ei kestä tukevana montaa muuttoa, ainakaan kahvojen kohdalta...

3.
Taulut on kätevä laittaa samaan pakettiin, ja kantaa narusta. Suojaa pinnat pahvilla, ettei mikään terävä puhkaise niitä rikki.

4.
Irroita isoista kaapeista ovet, niin ne painavat vähemmän, lisäksi ovet eivät silloin aukeile kantaessa holtittomasti.

5.
Heitä suosiolla roskiin inhottavat ja halvat käyttötavarat kuten wc-harja, kynnysmatto ja tiskiharja. Kaupat ovat auki nykyään 24/7 ja muutenkin nuo on hyvä saada puhtaina uuteen asuntoon.

6.
Tee lista kaikesta hoidettavasta, koska vaikka asiat tuntuu itsestään selviltä, niitä on niin paljon, että talven jäljiltä voi unohtua esim. ottaa vaikka polkupyörä kellarista mukaan. Meilläkin se on ihan eri paikassa kuin missä muut tavarat kellarissa on. Ja mm. autopaikka on sanottava erikseen irti.

7.
Kirjoita muuttolaatikoiden päälle mihin huoneeseen ne ovat menossa, joka helpottaa tavaroiden purkamista, kun ne ovat suoraan esim. keittiössä.

8.
Vaatteet, ja tyynyt sekä peitot voi pakata jätesäkkeihin. Minulla ei ole vaatteita jotka rypistyisivät, eli paria pukupussissa olevaa hienompaa mekkoa ja takkia lukuunottamatta, kaikki vaan säkkeihin ja nimi ja sisältö päälle.

9.
Tv on tavara jonka et halua naarmuuntuvan tai rikkoutuvan! Käytän ruudun suojaukseen jumppa / joogamattoa, jonka kiedon tv:n ympärille ja kiinnitän ns. mustekaloilla, se pehmentää iskut hyvin, ja suojaa. Tietysti jos alkuperäinen pakkaus on sinulla kellarissa tallessa, se on tässäkin paras vaihtoehto.

10.
Tilaa suosiolla pizza tai kebab muuttopäivän ateriaksi, nyt ei enää tehdä ruokaa, keittiö pitää olla jo pesty! Varaa riittävästi juotavaa. Kantaessa tulee kuuma!
Hyviä muuttoja kaikille "samassa veneessä oleville"...uudesta asunnosta tarkemmin seuraavassa jutussani, en malta odottaa sen sisustamista :)2 kommenttia:

  1. Kyllä oli hyvä lista. Meidän poika+vaimo muuttivat puolen vuoden sisällä 3 kertaa, huoooh !!! Mutta heillä oli hyvin samanmoinen lista mitä sulla.
    Muuttojen syy...molemmissa asunnoissa oli hometta tai sen tyyppistä, josta miniäni sai oireita. Nyt hyvä asento toivottavasti saavat siinä asua pitempään.On muuten aika rankkaa toi muuttotouhut.
    Mutta karsiutuupa ylimääräiset roinat pois.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Väsyttää jo valmiiksi, puhumattakaan vielä kaikista ei fyysisistä hoidettavista asioista... sähkösopimus, kotivakuutus, osoitteenmuutokset.. ym...mutta kuten sanoin niin jospa nyt ei sitten joutuisi ihan pian muuttamaan taas. Home on kyllä viheliäinen juttu... nykypäivän vitsaus. Ihanaa kevättä sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...