Translate

lauantai 14. tammikuuta 2023

Kirpputorit ovat nykyään pettymyksiä

Nämä minun kolumnini saavat usein alkunsa jostain tosi elämän huomiosta tai ajatuksesta. Niin tälläkin kertaa. Olen ollut tässä läpi talven jo monta kertaa pettynyt kirppis reissun jälkeen. Viimeksi viime viikonloppuna. Kävin Myyrmäen Isomyyri -kauppakeskuksessa, jossa on Kierrätyskeskus, Pelastusarmeijan kirppis sekä Fida. Ajattelin etukäteen löytäväni paljonkin kivaa ja tarpeellista ostettavaa, mutta taas palasin kotiin tyhjin käsin ja pettyneenä. Toki on normaalia että aina kirppiksiltä ei muutenkaan tee löytöjä, mutta jos sama pettymys toistuu yli puolen vuoden ajan, niin joku mättää.


Pelastusarmeijan kirppiksen mainoskyltti seisoi ala sisäänkäynnin edessä ja lupaili "Tervetuloa edullisille ostoksille". What a joke! Siellä vasta kaikki onkin kallista! Katsoin yhtä pientä kahvimyllyä joka ei ollut oikeasti vanha, vaan sellaista uusretroa. Hinta 35€! 


Käytetty, vajaa, mahdollisesti kuiva Essencen kynsilakka 2€. Mieluummin menen Citymarkettiin jossa samat uudet Essencen kynsilakat maksavat 1,99€ / kpl.. 😏. Sama hinta! Kuka hullu maksaa saman hinnan kirppiksellä kuin kaupassa?! 😳 Kaikki on hinnoiteltu ihan liian ylös. Ja mikä hassuinta, he ovat saaneet ne kaikki lahjoituksena, ilmaiseksi! Työvoimakin taitaa olla vapaaehtoistyötä tai jollain minimipalkalla. Ahneus on iskenyt. Samoin Kontti -kirppis Espoon Lommilassa on kallis ja sama juttu, saavat kaikki ilmaiseksi. 


Kirpputorien idea on ainakin ennen ollut se että tavara kiertää ja on merkittävästi edullisempaa kuin kaupassa. Että on järkeä ostaa käytettyä eikä uutta. Tällä menolla kyllä ihmettelen miten liiketilan vuokra on varaa maksaa, koska tuolla menolla kohta kukaan ei osta mitään. Itse en ainakaan löydä mitään ostamisen arvoista. Ja kaikki merkkitavarat ja muuten hyvät on siis hinnoiteltu pilalle. Tottakai jos on vaikka opiskelija ja muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin niin kyllähän sieltä saa jonkinlaisen kattilan, juomalasit, lautasia, jotkut ( rumat ) verhot jne... mutta niin saa Ikeastakin, suurinpiirtein samaan hintaan ja varmasti ehjinä ja puhtaina. Myös Rusta myy kaunista ja trendikästä sisustustavaraa usein halvemmalla kuin mitä kirppiksiltä saat. 


Tästä päästäänkin seuraavaan huomiooni. Tavarat kirppiksillä ovat tänä päivänä usein tosi huonokuntoisia, vaatteet ovat nukkaisia ja tahraisia, vetoketju saattaa olla rikki tai vaatteessa saattaa olla ihan reikä. Itsepalvelukirppiksellä vastuu on myyjällä, mutta varsinkin näissä myymälöissä luulisi työntekijöillä olevan joku taso, että jos tavara on ihan "roskaa", sitä ei laiteta myyntiin. Paskaiset Crocksit olivat 8€ ja krakeloitunut ja likainen pieni ruukku joka EI OLLUT ARABIAA tai mitään merkkiä oli 10€... huh.. huh.. ilmaiseksikaan en olisi ottanut. 




Edes Kierrätyskeskuksessa ilmaisosastolle ei laiteta kaikkia tavaroita jotka sinne selvästi kuuluisivat vaan ne ovat myynnissä, ellei joku keksi valittaa niistä. Seuraavassa kuvassa oleva ulkoilutakki oli aivan nukkainen ja jotain karvaakin siinä oli.  



Tämä pippurimylly oli aivan tahmea liasta 

Myyrmäen Fidaan mennessä heti oven suussa nenääni tuli voimakas homeen haju, oikein kunnon sädesieni ( oli jo viimeksi kun siellä kävin ). Mietin mistä se mahtoi tulla.. jonkun tavaran täytyi olla peräisin homeasunnosta. Vaarallista! Haju oli siis niin vahva, ei mikään lievä tunkkaisuus. Ihmettelen myös miksi tähän ei reagoida. Itse en pystyisi olemaan töissä siellä 😣    


Mistä tavaroiden huono kunto sitten kertoo? Luulisi tänä päivänä kaikilla olevan niin paljon tavaraa että osa jää jopa kaappiin kokonaan käyttämättä tai ainakin säilyy käytöstä huolimatta hyvänä ja päätyy näin ollen myös kierrätykseen vielä siistissä kunnossa. Esimerkiksi jos ihmisellä on vaikka 6 eri takkia joiden välillä hän sään ja tarkoituksen mukaan veivaa, ei näistä yksittäistä takkia käytetä tai pestä kovin monta kertaa. 


Uskon tämän johtuvan siitä että osa ihmisistä ei harrasta kierrätystä ollenkaan, josta syystä kaikki tavara ei päädy lahjoitettavaksi tai myyntiin. Varsinkin varakkaammat ihmiset joilla ei ole "pikkurahasta puutetta", eivät varmasti ala pakkaamaan, hinnoittelemaan ja kuskaamaan tavaroitaan kirppikselle saadakseen pari euroa, ja sen jälkeen vielä tekemään samat pakkaamiset ja kuskaamiset kun hakevat loput pois sieltä, koska kaikkihan ei koskaan mene kaupaksi, vaan heittävät ne jopa suoraan roskiin kun pääsevät helpommalla. Tavaraa ei arvosteta. Myymälöiden halvat hinnat toisaalta juuri ruokkivat tätä ongelmaa, koska jos tabletti ruokapöydälle maksaa uutena Rustassa 1€, niin mitä siitä saa enää kirppiksellä? Niinpä, roskiin vaan 😳. Aika arvokkaitakin tavaroita heitetään suoraan roskiin. Esimerkiksi seuraavassa kuvassa olevan upean, ison, taiteilija Rauno Eränlinnan ( ei harrastelijan ) tekemän öljyvärimaalauksen löysin roskiksestani ilmaiseksi ❤️. 


Yhdessä taloyhtiössä jossa aiemmin asuin oli otettu käyttöön ihana idea, siellä oli pesutuvan yhteydessä kierrätys hylly johon kuka tahansa sai viedä itselleen tarpeetonta tavaraa ja ottaa tilalle sellaista jota tarvitsee. Rahaa ei tarvittu. Tuollaiset kierrätys pisteet saisivat olla joka taloyhtiössä! 😊👍. Muuten tästä että rahaa ei tarvita, tuli vielä mieleen että minua ärsyttää se uusi Tori.fi:n annetaan ja myös muilla roskalava sivuilla huomaamani ihmisten aloittama tapa että kerrotaan tavaran vaihtuvan vaikka kahvipakettia tai suklaalevyä vastaan. EI SE SILLOIN OLE ILMAINEN!! Jos lahjoitat jotain silloin sen tulisi olla haettavissa sellaisenaan. Tuo on myymistä.


Kävin siis noissa kaikissa myymälöissä, mutta en löytänyt mitään. Oli tarkoitus myös esitellä täällä blogissa viime vuoden parhaat kirppislöydöt, mutta tajusin kotona kun kävin läpi tavaroitani ettei ole mitään mitä esitellä, sillä en tehnyt koko viime vuoden aikana juuri mitään löytöjä 😳. Parempi tuuri on Facebookin roskalava ryhmissä ja Tori.fi sivustolla joista voi oikeasti löytää hyvää tavaraa jopa ilmaiseksi. Myös Uff -tasarahapäiviltä olen löytänyt kivoja vaatteita tosi halvalla. Ainut huippulöytö viime vuonna oli tämä musta Kånken reppu, joka maksoi 8€! Nämähän maksavat uutena 79€. Ja tämänkin ostin siis Tori.fi sivustolta. 


Sekin on tietysti totta että ympäristön kannalta on tietenkin parempi yrittää kierrättää myös niitä huonokuntoisia tavaroita, mutta silloin hinta täytyy olla kohdillaan! Tällöin joku voi ajatella edes ostavansa niitä askarteluun tai tuunattavaksi. Ja nykyään kierrätys on muutenkin tehty niin helpoksi että jos joku tavara on oikeasti roskaa niin viedään se sinne mihin se kuuluu 😊. Ja aina voi myös yrittää tarjota niitä roskalava -ryhmissä ilmaiseksi. 


Toivottavasti tästä tulisi parempi kirppisvuosi ja voisin pian taas esitellä täällä upeita ja persoonallisia ostoksia. Ehkä minun täytyy myös laajentaa aluetta missä käyn, kirppisreissu johonkin vähän kauemmas voisi olla virkistävä. Ja Vermon Konttitoria odotan kovasti, kuten joka kevät, se on lempi kirppikseni ollut aina! ❤️😊

Ps. kävin uudelleen noissa kaikissa paikoissa tänään ja itse asiassa tein muutaman kivan löydön, esittelen ne sitten kun kertyy enemmän esiteltävää.. eli toivoa on 😊👍😀

Mukavaa viikonloppua kaikille!







5 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kanssasi, kallista. Täällä on meidän kunnan jäteasemalle rakennettu pikku mökki jonne saa jättää kunnossa olevaa tavaraa ja kaikki kävijät saavat noutaa sieltä ilmaiseksi jos jotakin löytävät. On lamppuja, leluja, kirjoja, posliinia, lasia, keittiövälineitä ja vaikka mitä. Sitten kun mökissä tulee liian ahdasta tavarat poistetaan ja uutta tulee nopeasti tilalle.

    VastaaPoista
  2. Kyllä.. ja juuri tuo että tarkkana saa olla ettei kaiken lisäksi osta rikkinäistä ja huonoa tavaraa. Tuo teidän kunnan mökkihän on loistava idea! :) Lisää tuollaisia!

    VastaaPoista
  3. Tätä ilmiötä on tullut ihmeteltyä itsekkin! Ennen tuli kierrettyä kirpputoreja paljon ahkerammin, koska sieltä löytyi edullisesti kaikenlaista. Nykyään jokainen haluaa tienata mahdollisimman paljon ja osa kirppareista ottaa vuokran lisäksi vieläpä % osuuden myynnistä! Alkuperäinen idea kirpputorista on hukkunut ja kaikki haluaa tehdä bisnestä turhalla romulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kommentistasi :) Näin on. Yksi juttu vielä mistä unohdin kokonaan mainita on se että kun menet itsepalvelukirppikselle niin odotat ja oletat siellä olevan myynnissä vanhaa ja käytettyä tavaraa sekä antiikkia. MUTTA...puolet koko myymälästä onkin Kiina rihkamaa, muovisia lasten leluja, siivousliinoja, tiskiharjoja, huonolaatuisia sukkia, työkaluja, kaikkea muuta kuin lähdit etsimään. Ilmeisesti juuri vuokrien takia yrittävät saada näillä lisämyyntiä.

      Poista
  4. Itse käyn lähinnä Helsingissä kierroksilla ja Vintageliikkeissä. Niissä on astetta parempaa tavaraa. Kierrätyskeskus avasi koronavuonna nettikaupan, joten sinne menee kaikki hyvä tavara ja se huonompi jää myymälöihin. Fredalla on monta second Hand ja vintageliikettä. Itse siis kierrän pääasiassa niitä paikkoja.

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...