Translate

maanantai 30. joulukuuta 2019

Kun tyhjästä tuli luxusta

Vielä muutamia vuosia sitten oli hienoa mitä enemmän omisti. "Ai teillä on sellainenkin"!? " "Wau"! Aiotteko hankkia sen uuden punaisen Aalto maljakon joka tuli myyntiin eilen"? Tyypillistä keskustelua esimerkiksi 2000 -luvun alusta hiekkalaatikon reunalta, kun äidit keskustelivat sisustamisesta. Puhumattakaan kultaisesta 80 -luvusta, juppien kulta-ajasta, kuten Madonnakin lauloi olevansa.."Material Girl". Ihailtiin omistamista ja ostamista. Nyt sen sijaan monen perheen olohuone on lähes askeettisen tyhjä ja valkoinen. Poissa ovat kaikenlaiset koriste-esineet, runsaat röyhelöverhot ja riemunkirjavat taulut, isot kirjahyllyt ja muhkeat laiskanlinnat. Lasten lelut ovat jossain, piilossa..? Kodinkoneet ovat integroitu kaappien sisälle. Design by Lauri ohjelmassa erään perheen koko keittiö oli piilossa seinän sisällä. Edes kahvinkeitintä ei ollut näkyvillä!  Kuluttaminen on muuttunut ja sitä kautta koko sisustusala on käynyt viime vuosikymmenien aikana läpi ison muutoksen. Less is more.


Minimalismi on nostanut päätään vahvasti. Uskon että kun työelämä on monella hektistä ja jokapuolelta kuten netistä tulee paljon ärsykkeitä, kotiympäristö halutaan pitää mahdollisimman avarana, selkeänä ja puhtaana. Ei nimittäin ole myöskään aikaa pyyhkiä pölyjä niistä koriste-esineistä. Toki osa on ulkoistanut kodin siivouksenkin, mutta kuitenkin se asunnon "helppous" on asia joka tuo levollisen olon. Et kompastele tavaroihin, tai joudu etsimään pitkään missä joku esine on kun esineitä ei ole valtavaa määrää ja kaikille olemassa olevillekin on selkeä paikka ja tarkoitus.

Kun ennen ihasteltiin tavaraa, nyt ihastellaan avaraa tilaa ja järjestystä. Kirjakaupat ovat myyneet jo pitkään monenlaisia järjestely ja tavaran karsimisoppaita, Konmari kirjoja on nyt reilusti Kierrätyskeskuksessa, kun moni osti sen silloin kirjan ilmestyttyä, luki.. ja KONMARITTI SEN! :D Katsoin erään toisen bloggaajan haastattelua viime syksynä, jossa hän veti auki aterinlaatikon keittiössä, esitellen että hänellä on jopa haarukat ja veitset samansuuntaisesti aseteltuna riviin ja kaikki on tip top ojennuksessa. No, mitä tuohon nyt sanoisi, en edes pyri tuohon. Mitä väliä sillä edes on, eihän kukaan niihin laatikoihin yleensä sisälle näe? Ja jos jotkut vieraat vaikka näkevätkin lusikkaa etsiessään, se ei taatusti ole asia jota he pitävät maailman tärkeimpänä. Mutta järjestys on yksi asia jota ihminen voi hallita. Vaikka koko muu maailma kaatuu, niin minun lusikkani ovat prkl järjestyksessä! ;)

Mistä tilan ja järjestyksen ihannointi sitten kertoo? Minun tulkintani on se että kyse on laajemmasta elämänhallinnan ihannoinnista. Kun hallitset tavaraa, eikä tavara sinua, siinä on tavoiteltavaa, se antaa kuvan tarkasta ja siististä ihmisestä jolla on homma hanskassa. Moni vuokraa jopa vuokravaraston saadakseen ylimääräiset tavarat pois asunnosta ja enemmän tilaa. Myös Kierrätyskeskukset pursuavat roinaa ja Facebookin ilmaisryhmissä on miltei joka päivä niin hyvää ( liiankin hyvää ) tavaraa annettavana, että tuntuu tosiaan että kaikilla on jo liikaa kaikkea. Kun monella asunto on tupaten täynnä, kuva asunnosta jossa on avaraa ja valoisaa, saa aikaan miltei kateutta. "Miten pidät asuntosi noin siistinä"? En puhu nyt itsestäni, kyllä meillä tavaraa on, mutta näin keskusteluja seuranneena. Miten helppoa, ei tarvitse edes ostaa mitään ja sinulla on ihana koti! Nauttikaamme tästä vallitsevasta trendistä! Tietenkin on tiloja jotka puhuvat puolestaan ja ovat jo itsessään arkkitehtuurisesti vaikuttavia, jolloin niiden somistamiseen ei tarvita paljoa huonekaluja. Jokainen voi kuitenkin saada vähän sitä ihanaa avaruutta vain järjestelemällä tavaransa uudelleen ja etenkin luopumalla niistä joita ei välttämättä tarvitse.

Miten itse olen ratkaissut asian? Ostamalla monikäyttöisiä esineitä. Olen esimerkiksi vetänyt koko tämän syksyn ja talven tähän saakka samoilla kengillä, jotka ovat olleet ihan verrattomat näillä kosteilla ja lämpimillä keleillä. Ostin nimittäin jo loppukesästä mustat matalavartiset kuminilkkurit jotka ovat ihan nätitkin, kun niissä on sivuilla venykkeet ja takana ylhäällä lenkki, kauempaa katsottuna kukaan ei tajua että ne ovat kumisaappaat! Näyttävät nahkanilkkureilta. Kun laittaa lämpimät pohjalliset, niillä pärjää hyvin muutamassa pakkas asteessakin. Ja eteinen on avara kun ei ole montaa kenkäparia erikseen joka kelille! Myös esimerkiksi teräskulho on hyvä esimerkki monikäyttöisestä esineestä. Käy leivontaan, hedelmille, popcornille, chipseille, vaikka lihapullataikinan sekoittamiseen, eli sama esine käy vaikka mihin! Jääpaloja ja kuohuviini sinne, niin sinulla on cooleri uudenvuoden juhliin!

Teräskulho, Ikea: 3,99€...
Oikeastaan aika hienoa että ylenpalttinen kuluttaminen ja suoranainen tuhlaus on mennyt pois muodista ja kierrätys on in. Vähentää paineita varsinkin vähävaraisemmilta ihmisiltä, kun enää ei automaattisesti edes pidä yrittää haalia kaikkia uutuuksia ja kalleimpia vehkeitä. On ihan ok, että ei juokse kaikkien uusien trendien perässä. Tuntuu että niin moni käy kirppiksillä ja Kierrätyskeskuksissa, että hyvät löydöt ovat jopa harvassa, kun niin moni on samojen tavaroiden perässä :) Kohta varmaankin jokapaikka pursuaa tämän joulun hittilahjoja, painohulavanteita! Olin jo ostaa sellaisen itselleni lahjaksi, mutta tajusin monen tekevän samoin, joten päätin jättää hankinnan suosiolla ensi vuoden alkuun, jolloin saan sen käytettynä edullisesti! ;)

Meillä on vielä joulukoristeet ja kuusi esillä, ajattelin ottaa ne pois ensi viikonloppuna. Niiden pois ottaminen on aina yhtä ihanaa kuin esille laittaminenkin.. voi sitä tilan ja avaruuden tuntua! Tämä vuosi onkin ihan lopuillaan, mutta toisin kuin muut, en tee minkäänlaista muistelu -postausta vuodesta 2019, vaan katson eteenpäin! Tämä vuosi ei ollut minulle muutenkaan mitenkään erityisen hyvä, mutta olen ottanut varaslähdön ensi vuoteen, tiedän nimittäin jo erään upean jutun tapahtuvan heti tammikuussa ja kerron seuraavassa jutussani mitä tämä tarkoittaa. Malttakaa vielä hetki! ;)

Ihanaa vuodenvaihdetta...! t. Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...