Translate

maanantai 9. syyskuuta 2019

Sisustatko todella OMAN makusi mukaan?

Vai valitsetko vain jonkun kaupassa saatavilla olevista vaihtoehdoista? Tähän ajatukseen havahduin vähän aikaa sitten käydessäni Kierrätyskeskuksessa kun näin ilmaisosastolla sellaiset verhot joita ei tällä hetkellä kaupoissa ole tarjolla. Ihanan pirteät keltakuvioiset verhot, mutta ajattelin saman tien että ne eivät kyllä tällä hetkellä ole kovin muodikkaat. Ne ovat räikeät ja kuvio on out. Ehkä pitäisi jättää ne hyllyyn. Sitten aloin ihmetellä omaa suhtautumistani, mitä väliä sillä on ovatko ne muodikkaat vai ei, jos ITSE pidän niistä?! No okei, pidän sisustusaiheista blogia ja ihmiset haluavat nähdä kauniita asioita joista saavat inspiraatiota, eikä mitään rumia rojuja, mutta eihän blogissakaan kaikkea tarvitse esitellä, sitäpaitsi pitäähän sisustuksessakin olla omaa persoonaa! Josta taas juttu alkoi rönsyilemään päässäni niin pitkälle eteenpäin että ajattelin kirjoittaa kokonaisen blogipostauksen aiheesta ja sen ympäriltä. Otin muuten verhot mukaan, vaikka ne ovat juuri näin räikeät! ;) Kyse ei siis ollut edes hinnasta kun ne olivat ilmaiset, vaan siitä, uskallanko erottua massasta. Totesin että verhoina kuvio on ehkä too much ja migreenikohtaus voi iskeä ;) mutta ajattelin ommella niistä sohvatyynynpäälliset eteisen penkin tyynyjen päälle. Tuo keltainen ja tuo kuvio on juuri sopiva piristysruiske siinä ankeassa pimeässä putkessa, jollainen meidän eteinen on! :)


Kaupat ovat tarjonneet sisustajille jo pitkään hyvin samankaltaisia tuotteita. On marokkolaistyyppisiä vinoneliöisiä mattoja, harmaita sohvia, valkoisia hyllyjä ja lipastoja, sarjapöytiä ja valaisimia joissa on lampun varjostimena metalliristikkoa. Ns."kuppituoleja", tähti kuvioisia tyynyjä ja vilttejä. Viherkasvit, sisustustaulut ja makrame ryijyt ovat muotia. Myynnissä olevat tuotteet ovat kaupan sisäänostajien valitsemia, jotka he taas hankkivat tukuiltaan ja valmistajilta sen mukaan mitä kulloinkin on muodissa ja sesongissa. Kun kuluttaja kaupassa valitsee sisustustuotetta, valikoima on jo puolestasi valmiiksi rajoitettu, eli et voi valita täysin oman makusi mukaan, vaan vain niistä jotka ovat tarjolla. Tottakai jos tykkäät valkoisesta lipastosta silloinhan ei ole mitään ongelmaa, sellaisen juuri halusitkin, mutta jos vaikka haluaisit vihreän, sen etsiminen onkin työn ja tuskan takana. Silloin täytyy melkeinpä tarttua itse maalipensseliin tai mennä kirppikselle. Kuinka moni miettii ihan oikeasti minkälaisesta sisustuksesta ITSE pitää ja lähtee etsimään esimerkiksi nettikaupoista varta vasten sellaista tuotetta? Ja vastaavasti kuinka moni tyytyy kauppojen valikoimiin "joo tää on ihan kiva", ajatuksella. Varmasti enemmistö tyytyy jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Harmaita sohvia... ja muuten meilläkin on harmaa sohva! ;)
Tottakai valintaan vaikuttaa myös hinta, kotimaisuus jne.. mutta jos puhutaan ihan pelkästään tyylistä, muodoista, kuvioista ja väreistä, moni sisustaa vaan tarjolla olevan valikoiman mukaan. Eli hyvin samankaltaisesti. Kaupat saattavat perustella valikoimiaan sillä perusteella että kyseiset tuotteet  myyvät hyvin, mutta pakkohan ihmisten on niitä ostaa, kun muuta ei ole tarjolla! Silloin ne "myyvät hyvin". Toisaalta ymmärrän myös kauppiaita etteivät he halua ottaa riskiä tuomalla myyntiin esimerkiksi raidallisella kankaalla päällystettyjä sohvia, jos 90% päätyy kuitenkin siihen harmaaseen yksiväriseen. On kuitenkin ilahduttavaa että yhä enemmän tyylejä ja värejä on jälleen tullut tarjolle, kuten Kouvolan asuntomessuillakin oli nähtävissä. Tämän postauksen otsikon voisi esittää myös toisella tavalla kysymällä, eli sisustaisitko erilailla jos valikoimaa olisi enemmän? Pian valikoimaa todella on vähän enemmän, koska suomen markkinoille tulee ihan uusia sisustusliikkeitä, kun lokakuussa Tapiolan Ainoa kauppakeskukseen avautuvat Kare Design sekä tanskalainen SØSTRENE GRENE. Älkää kysykö miten tuo jälkimmäinen lausutaan... ;) Mutta siis lisää valinnanvaraa! Jes! Odotan innolla!

On ihmisiä jotka sisustavat erittäin persoonallisesti, koska heillä se tulee luonnollisesti oman etnisen kulttuurin kautta. Oman kotimaan kulttuuri määrittelee tyylin, joka saattaa poiketa esimerkiksi intialaisella tai afrikkalaisella kovastikin meille tutusta skandinaavisesta tyylistä. Toinen ryhmä joka sisustaa usein tietyllä tavalla, on vanhoissa taloissa, varsinkin kartanoissa asuvat ihmiset. Sellaiseen taloon rokokoo huonekalut ja muut entisaikojen esineet sopivatkin kuin "nenä päähän". Myös esimerkiksi meren ja järven rannoilla asuvilla ihmisillä näkee usein samankaltaista merihenkistä sisustamista.


Eräässä Facebook ryhmässä aina välillä ihmiset vääntävät kättä siitä mikä on persoonallista sisustamista ja mikä ei? Tarkoittaako persoonallinen sisustaminen aina värien käyttöä? Ei. Minusta persoonallinen sisustaminen on sellaista joka eroaa jotenkin yleisestä "normista". Oli se eroavaisuus  sitten mikä hyvänsä asia. Ja tärkeintähän on että koti on asujalleen mieleinen ja toimiva. Joskus jopa asunnon pohja määrittelee minkälaisia huonekaluja sinne mahtuu tai miten joku asia on vaan "pakko" laittaa, silloin on mentävä tilan ehdoilla. Eli "persoonallinen ratkaisu" laittaa vaikka sohva keskelle olohuoneen lattiaa voi ollakin ainoa järkevä vaihtoehto sisustukselle. Myös esimerkiksi koira tai lapsi taloudessa vaikuttaa kummasti sisustustyyliin! ;)

Itse ostan paljon tavaraa kirppiksiltä ja Kierrätyskeskuksista, tuunaan niitä usein myös jotenkin. Itse tekemällä saa jotain muuta kuin kauppojen tusinakamaa! Kaikki eivät tietenkään ole käsityö ihmisiä tai pidä itseään luovina ihmisinä, eikä tarvitsekaan. Jotkut eivät edes ylipäätään ajattele koko sisustamista! Jos tyytyy vähempään, pääsee kyllä paljon helpommalla :) Välillä näen kovastikin vaivaa löytääkseni jonkun tietyn tyylisen esineen. Etsin esimerkiksi netistä monen eri yrityksen sivuilta sopivaa valaisinta, mutta voi olla että silti en löydä juuri sellaista minkä haluaisin. Meidän koti on aika vaalea ja rauhallisen sävyinen, luonnonmateriaaleja on aina jollain pöydän kulmalla maljakossa tai asetelmissa. Nuo keltaiset verhot olivat itselleni siis hyppy ihan erilaiseen sisustukseen, mutta yksityiskohdissa voi hullutella, ja tekstiilien avulla se onkin helppoa!

Kahdesta jenkkihuivista ommeltu tyynynpäällinen :)

Tämä on jännä viikko, torstaina vierailen Habitare messuilla, jossa vierähtääkin varmaan kevyesti muutama tunti töiden jälkeen. Jännää siinä on se, että sain kutsun ensimmäistä kertaa "ammattilaisena", vaikka en ole ( vielä ) muuta kuin sisustusbloggaaja! :o Ihanaa, olen todella iloinen ja kiitollinen. Täytyy käydä lunastamassa bloggaajapassi ensimmäisenä kun saavun sinne :) Kiirettä on pitänyt, mutta nautin muuten syksystä täysin siemauksin, varsinainen viltti ja kynttiläkausi ei minulla ole vieläkään alkanut, kun ulkonakin on ollut vielä kivoja kävely ilmoja, eikä ole tarvinnut olla vain sisällä. Mutta olipa eräässä Facebook ryhmässä joku laittanut jo "jouluvalojakin"... :) No, se on asia erikseen ;) Kuin keväinen koirankakka keskustelu, samanlainen vakio kädenvääntö käydään aina sisustusryhmissä syksyllä... koska "saa" laittaa jouluvalot, koska "saa" laittaa joulukuusen..? Minäpä kerron: juuri silloin kun haluat, se on sinun kotisi! :)

Ihanaa syksyn jatkoa kaikille! t. Kristiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...