Translate

sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Hävikkiviikko -zero waste

Tällä viikolla on vietetty hävikkiviikkoa, jolla halutaan herätellä ihmisiä miettimään roskiin päätyvän jätteen määrää ja sitä mitä sille voisi tehdä. Kun uutisissa sanottiin että suurin määrä suomessa pois heitettävästä ruoasta tulee kotitalouksista ajattelin että olikohan uutisiin tullut virhe? Kai ravintoloista nyt enemmän tulee? Mutta niin se on, piti ihan kuunnella tarkemmin uutiset tunnin kuluttua, ja oikein olin kuullut, valitettavasti :o Aika hurjalta kuulostaa! Ja miten paljon rahaa menee hukkaan! ;( Minulla tämä viikko on myös säästöviikko, katson miten vähällä pärjään. Ainakin meillä menee ruokaan liian paljon rahaa, vähemmälläkin pärjäisi.


Meillä ei tule kotona paljon hävikkiä, mutta toki välillä jää jotain käyttämättä. Yleensä jotain jämiä. En mennyt lainkaan ruokakauppaan keskiviikkona, vaan tein hävikkipastan kaapeista löytyneistä aineksista, jotka olisivat saattaneet muuten päätyä roskiin. Kuivakaapissa oli lojunut vaikka kuinka pitkään proteiinipastapussi, tonnikalasäilyke, sekä valkosipulitomaattimurska. Jääkaapista löysin vajaan kermapurkin joka jäi tyttären synttärikakun teosta sekä puolikkaan sipulin. Näihin höysteeksi paljon mausteita ja pakaste tilliä, joita minulla on aina kotona, sain ruoan ilmaiseksi! Juustoraaste viimeisteli annoksen, mutta eihän sekään ole välttämätön. Sitäkin siis minulla oli, en ostanut mitään.



Torstaina tulin kotiin myöhään Habitare messuilta, jolloin pyöräytin iltapalaksi vanhat kunnon teeleivät. Muistatko nämä herkut koulun keittiötunneilta? :) Ainekset ovat aina kaapissa, jälleen iltapala: 0€!! Vehnäjauho tosin ei ihan riittänyt, joten korvasin 0,5dl grahamjauhoilla, ei haitannut yhtään! Miten helppoa olisikaan ollut mennä vaan kauppaan ja ostaa jotain valmista iltapalaa kuluttaen rahaa, joten säästäminen ja ruokahävikin vähentäminen vaatii myös hieman vaivaa ja suunnittelua. Aikaahan näiden tekoon ei mennyt kauaa :)

Teeleivät:

2dl kaurahiutaleita
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
2dl kevytmaitoa
1/2dl rypsiöljyä

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää maito ja öljy. Sekoita ( älä vaivaa )  ja painele pyöreiksi leipäsiksi pellin päälle. Paista +225c uunissa n.12 minuuttia. Parhaita tuoreina voin tai erilaisten hillojen, juustojen ja leikkeleiden kera.


On muutamia vinkkejä joilla hävikkiä voi estää ja vähentää, tässä muutamia joita olen havainnut. Yksi tärkeä oivallus oli: Estä hävikki jo kaupassa. Vaikka kuinka kotona pyörittelisit jämiä ja pakastaisit ruokaa jne.. kun ruoka on jo ostettu, se on jo olemassa ja pitää jotenkin käyttää. Eli parempi ettet lähtökohtaisestikaan osta liikaa. Myös suunnittelemalla ruokia paremmin voit välttyä turhilta heräteostoksilta. Myös rahaa säästyy kun ei osta turhia elintarvikkeita. Nyt niihin tarkempiin vinkkeihin... :)

- Ota kännykällä kuva jääkaapista / kuivakaapista ennen ostoksille lähtöä. Tämä auttaa siihen kun
  yrität muistella että oliko kotona ketsuppia? Tai sitruunamehutiivistettä? Voit katsoa kätevästi
  kuvasta että tuollahan ne hyllyllä ovat. Ei tarvitse ostaa!

- Aivan kuin sisustamisessakin suosin monikäyttöisiä esineitä, samaa ajatusmaailmaa suosin 
  elintarvikkeissa. Kaikista raivostuttavimpia ovat reseptit joihin tulee vain 1tl jotakin erikoista 
  ruoka-ainetta, jota ei sitten tule käytettyä mihinkään muuhun ruokaa, jonka jälkeen se ehtii pilaantua
  ja päätyy roskiin :( Tulee hävikkiä ja tulee kalliiksi!

- Säilykkeet ovat turvallisia ostoksia kun eivät mene vanhaksi pitkään aikaan ja niistä saa loihdittua
  monenlaista itse tuunaamalla. Nykyään säilykkeet ovat aika unohdettu ja aliarvostettu vaihtoehto
  jotka moni mieltää vain mökkiruoaksi. Kuitenkin huippukokitkin käyttävät säilykkeitä! Seuraavassa
  ihana tulisen tomaattikeiton ohje..

Tulinen tomaattikeitto

Ainekset:

1 sipuli ( tai pakastesipulikuutioita )
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 pieni paprika kuutioina ( tai pakastepaprikaa )
2 rkl tomaattipyreetä
800g Mutti säilykekirsikkatomaatteja
2-4 dl kasvislientä
2 tl balsamicoviinietikkaa
ripaus sokeria, merisuolaa ja chilijauhetta
mustapippuria
ruukku tuoretta basilikaa

Hienonna sipuli ja valkosipulit ja kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää paprikakuutiot ja tomaattipyree sekä jatka hauduttamista. Lisää säilyketomaatit, kasvisliemi ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia ja lisää lopuksi basilika. Soseuta sauvasekoittimella. Valmis! Voit tarjota lisäksi krutonkeja ja / tai esimerkiksi raejuustoa sekä hyvää leipää.

Suuri säästö rahassa ja hävikissä ei näy vielä parin päivän jälkeen, vaan ajan kuluessa. Koko suomen laajuisesti, jos me kaikki kiinnitämme huomiota kuluttamiseemme. Tämä viikko oli mukava haaste! Muina päivinä esim. ma ja ti söimme siskonmakkarakeittoa josta ei jäänyt yhtään hävikkiä, koska teen aina keittoa kahdeksi päiväksi kerralla. Torstaina olimme syöneet tahoillamme koulussa ja töissä.

Mukavaa syksyn jatkoa ja tsemppiä kaikille alkavaan uuteen viikkoon! ;)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...