Translate

sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Vastuullista sisustamista

Tämän viikonlopun Black Friday, tai itseasiassa joillakin yrityksillä koko viikon jatkuneet tarjoukset saivat kuulemma kansan liikkeelle ja todennäköisesti joitain ostamaan tavaroita joita he eivät olisi edes tarvinneet. Samana päivänä oli "älä osta mitään päivä".


Kumpaan kastiin minä lukeuduin? Tällä kertaa vähän molempiin, koska en käynyt missään varsinaisissa Black Friday tarjous -myynneissä, mutta edellisenä päivänä, eli torstaina olin joutunut tilaamaan meille uuden imurin netistä. Edellinen nimittäin "kuoli", palveltuaan uskomattomat 18 vuotta!! Merkki oli Electrolux, ja koska ne ovat noin kestäviä, tilasin tietysti uuden samaa merkkiä :) Toki tyttäreni heitti taas fiksun huomion, että: "äiti, ne ei ehkä tänä päivänä ole tehty yhtä hyvin". Voi olla, mutta toivotaan että kestäisi taas vuosia :) Malli on vuoden 2018 kuluttajalehden testivoittaja. Moderni sininen :) Eli podenko huonoa omaa tuntoa shoppailuistani, en todellakaan! Harvalla ihmisellä on käytössään noin pitkään sama kodinkone, sitäpaitsi, ilman imuria ei voi elää. Sen sijaan ilman jotain mekkoa tai kenkiä voi..Sisustamiseenkin saa kulutettua halutessaan paljon rahaa, sillä koko ajan myyntiin tulee kaikkea ihanaa. Vaikka tavaroihin olisi varaakin, pian on edessä ongelma. Kaikki nurkat ovat täynnä ja ostamasi tavarat menevät myös pian pois "muodista", valotaulutkin olivat viime talvena niin cool, nyt niitä näkee enää harvoissa mainoksissa tai blogeissa. Ja mistä ne on tehty.. muovista! Ei hyvä ;( Siksi kirppikset ja Kierrätyskeskus on edelleen ( ja varsinkin nyt ), ilmastonmuutoksen huolettaessa, oivallisia paikkoja tehdä kestävän ja vastuullisen sisustajan ostoksia! Vaikka kirppiksellä ei ikinä tiedä mitä löytää, kannattaa vähän miettiä etukäteen mitä tarvitsisi, se on myös järkevää. Käykö tämä yhteen kotonani olevien esineiden kanssa? Onko se monikäyttöinen, vai vain käytössä harvoin? Mitä materiaalia se on, muovia, vai kenties luonnonmateriaalia kuten puuta?


Tällä hetkellä ostoslistallani ovat:

- messinkinen kynttelikkö joulun juhlapöytään. Ja koko vuodeksi koristeeksi senkin päälle, ei
  pelkästään jouluksi! Minulla on muitakin messinki esineitä.

- valkoinen puuvilla tai pellava pöytäliina. Hyvä pohja kaikkiin vuoden aikana oleviin juhliin!

- Hennes & Mautitz Home sarjan tähtitarjotin, puuta. Uusi joka on nyt myynnissä kaupoissa ja
  netissä, tätä tuskin vielä kirppiksiltä löytää, odotan että se tulee ALE -myyntiin!

- nojatuoli. Siro ja kaunis, ei mikään massiivinen laiskanlinna! Tarvitsen sen makuuhuoneeseen,
  lähinnä vain alustaksi vaatteilleni, jotka illalla riisun. Mutta se on koko ajan esillä, eli kaunis sen
  pitää olla :)

- isohko neliskanttinen puurasia, jossa on kansi. Tämän tarvitsen kynttilöille ja muulle pikku sälälle.

- rottinki kori. Siis samanlainen kori joka on monella mukana kauppareissulla tai sienimetsällä.
  Haluaisin sellaisen olohuoneeseen lehdille. Ja jos tarvitsen korin vaikka piknikille, se käy siihenkin!

Yritän siis ostaa tavaroita jotka ovat ajattomia ja ovat aina "muodissa". Kaikista turhimpia ovat kaikki kausituotteet, jotka on valmistettu vain johonkin tiettyyn juhlaan tai kauteen. Ja juuri kaikki muoviset, halvat, krääsä tavarat, jotka eivät kestä mitään...Vastuullinen sisustaminen voi olla myös sijoittamista kalliimpaan tuotteeseen, jos se näin ollen on laadukas ja esimerkiksi tulevaisuudessa maalattavissa tai verhoiltavissa, jolloin on ajatellut tavaran elinkaarta jo todella pitkälle!

Muutama bloggaaja kirjoitti Black Fridayn oikein ahdistavan ja inhottavan :o No, ei kaikkiin humputuksiin tarvitse lähteä mukaan! Onneksi kukaan ei pakota mitään ostamaan, sitäpaitsi onhan se järkevääkin ostaa,  jos näkee jonkun tavaran vaikka puoleen hintaan, jota oli muutenkin suunnitellut ostavansa, joko lahjaksi tai itselleen. Ei kaikki kuluttaminen ole turhaa, kuten tuossa minun imuri tapauksessakin, todellinen tarve on ihan eri asia kuin hupishoppailu. Ja ihan kaikkea ei kirppiksiltäkään voi ostaa. Imuri on juuri sellainen hyvä esimerkki, voin kuvitella miten kamalaa olisi ostaa vaikka käytetty imuri joka olisi homekodista, tai kissa taloudesta, koska tyttäreni on kissoille allerginen. Juu, ei kiitos!! Uskon ettei kyllä monella tässä suomen tämänhetkisessä taloustilanteessa ole varaa muutenkaan kauheasti turhaan tuhlailla.

Imuri on tulossa muuten Veikon Koneesta. Olen oikea kanta-asiakas, kun tilasin viime keväänä meille pesukoneenkin sieltä :) Miksi juuri Veikon Kone? Koska hinnat ovat edulliset ja kotiinkuljetus tälle imurillekin maksoi vain 12 euroa! Toimitus on myös super nopea, kun tilasin imurin tosiaan torstaina, ja se on tulossa meille jo huomenna maanantaina! Lisäksi heillä on käytössä maksutavoissa lasku -mahdollisuus, sillä nytkin palkkaani on vielä matkaa, mutta näin chinchillojen omistajina emme voi olla viikko tolkulla ilman imuria! Muuten hukumme kakkaan ;) Onneksi myös veronpalautukset ovat tulossa pian!

Sisustuskurssini viimeinen tunti on ensi tiistaina, jolloin saan todistuksen ja sen jälkeen vapaat tiistai-illat, jess! Ihanaa sekin! On ollut aika raskasta tuo opiskelu, hassua, vaikka se on ollut vain tuon kerran viikossa. Ongelma on ollut se, että minulle on jäänyt kaksi tuntia luppoaikaa töiden ja kurssin välille, enkä olisi ehtinyt kotiinkaan siinä välissä :( Olen palloillut ympäri kaupunkia ja yrittänyt hoitaa kaikkia tarpeellisia asioita, mutta eihän niitäkään aina ole. Lisäksi kurssilla tarvittavat tarvikkeet painavat aika paljon, eli olen raahannut mukanani painavaa kassia. Ja kun on tämä vuoden pimein aika muutenkin, ei olisi energiaa kyllä mihinkään ylimääräiseen. Kurssi on välillä ollut myös siksi vähän uuvuttava, koska inhoan ryhmätöitä, varsinkin jäykkien tuppisuiden kanssa.. En tiedä miten kaikki kurssilaiset olivatkin niin "hienoja", ettei voi avoimesti jutella ja olla oma itsensä!? Ilmapiiri oli joka tunnilla kuin työhaastattelussa... parilla vikalla tunnilla vasta on edes vähän voinut ottaa rennommin.  No, olen kuitenkin oppinut paljon uutta, tämä oli tarkoituskin, saada edes jonkinlainen "virallinen", kurssi sisustamisesta plakkariin ;) Huomasin vain että en ole rakennuspiirtäjä, arkkitehtuuri ei ole minun juttuni! Inhoan kaikkea tarkkaa mittaamista ja suunnittelemista, olen stailaaja, askartelija ja luova tekijä ennemmin...

Asunnon pohjapiirroksen muutos, "not my thing"!
Tuossa suunnitelman alla on vanha pohja joka kuultaa läpi. Onhan asuntojen pohjapiirroksetkin mielenkiintoisia, kaikki uusi vaatii myös paljon harjoitusta. Mutta mieluummin voisin stailata asuntoja myyntiin, se olisi kivaa :)

Näillä mennään ja pian on joulu! Kuulemiin taas :)2 kommenttia:

  1. Moikka! Minkä sisustuskurssin kävit ja oliko kaikki opiskelutyöt ryhmätöitä? Kuulostaa jännältä, sillä olen kuvitellut sisustussuunnittelijan työn olevan melko itsenäistä.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli Helsingin työväenopiston kurssi: sisustussuunnittelun perusteet. Muutaman kuukauden kurssi, värit, materiaalit, valaistus, tilasuunnittelu, pohjapiirrosten muokkaus ja huonekalujen ja sisustuksen minimi mitat ja säädökset. Peruspaketti, josta on hyötyä esimerkiksi jos ryhtyy kiinteistönvälittäjäksi ja pitää vaikka osana työtä stailata asuntoja ;)

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...