Translate

maanantai 12. marraskuuta 2018

Tontti ja talo unelmia

Katsotteko te koskaan puoli huvikseen asuntoja tai tontteja netistä? Minä katson aika useinkin :) Syitä on monia. Joistakin kalliimmista ihan puhtaasti vain unelmoin, sitten katson tietysti sisustus vinkkejä ja eri sisustus tyylejä, pihoja ja niiden istutuksia ja onpa pohjalla ihan pieni tavoitekin löytää joskus edullinen sijoitus. Joko talo tai tontti. Olen menettänyt lukemattomia myynti kohteita, jotka paitsi että olisin halunnut ostaa, olisi ihan oikeasti KANNATTANUT ostaa! Mutta kun ei ole tarpeeksi rahaa!! :( En tarkoita asuntoja jotka maksavat keskiverto hinnan, vaan sellaisia löytöjä, joissa on potentiaalia, joko rakennuksen tai sijainnin kannalta, ja hinta on silti halpa. Edulliset kohteet menevät kaupaksi nopeasti, joten pankin lainapaperi pitää olla jo taskussa siinä vaiheessa kun lähtee katsomaan mahdollisia kohteita. En ole lainaa edes yrittänyt hakea, eli en tiedä saisinko, mutta nykyäänhän pitää olla säästöjä tai muuta vakuutta lainalle. Toisaalta jos rahaa joskus tulevaisuudessa olisi, vaikea olisi edes valita minkälaisen asunnon tai tontin ostaa, kaikissa on hyvät sekä huonot puolensa.


Sen sijaan asia jota en käsitä lainkaan, on ihmisten tapaa haukkua asuntojen sisustusta, tyyliin "liian paljon tavaraa". Asunto myydään tyhjänä, kaikki tavara on ihan turhaan kuvissa arvostelun kohteena, eivät ne kauppaan kuulu kuiteskaan. Samoin kommentti "liian valkoista". Ostajahan voi maalata seinät vaikka hernerokan vihreiksi, sen jälkeen kun kauppakirjassa on nimi! Ihan hassua kyllä ;)

Haen usein Etuovi.com sivulta omakotitaloja Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan alueelta max, hinnalla 100.000€. Sillä summalla ei yleensä saakaan mitään pk-seudulta, kaikki löytämäni kohteet ovat olleetkin Lohjalla, Loviisassa, Siuntiossa, Raaseporissa ym, eli vähän kauempana. Taso on myöskin sellainen että hintaa voi olla silti sellaiset: 80 000€, vaikka kyseessä olisi vanha rintamamiestalo mihin joutuisi tekemään ihan kaikki korjaukset viemäreistä kattoon! Olen kuitenkin huomannut pienen porsaanreiän, tänä päivänä myydään täysin remontoitavissa olevia taloja purkukuntoisina! Eli todella halvalla. Syy tähän on se että myyjällä vastuu kaupasta on 5 vuotta. Jos talon on sanottu olevan kunnossa ja sieltä löytyykin vaikka hometta tai mitä tahansa muuta vikaa, ostaja voi vaatia korvauksia tai koko kaupan perumista. Seuraa pahimmillaan vuosien ikävät taistelut oikeudessa. Siksi en yhtään ihmettele että vanhat talot on turvallisinta myydä "purettavaksi", tontin hinnalla niin pääsee paljon helpommalla. Koska mitäpä vanhasta talosta EI löytyisi ;) Tässä kuitenkin on myös sauma remonttitaitoiselle ostajalle! Jos osaat katsoa tietyt seikat talosta ja sen kunnosta, voit tehdä hyvinkin loistokaupat! Nykyään on myös edullisia rakennustarvikkeita helpommin saatavilla kuin ennen, kun saimme esimerkiksi Byggmaxin suomeen.


Olen yhden vanhan rintamamiestalon ostanut, joka on nyt meillä kesämökkinä. Se ei ole, eikä ollut mikään hyvä sijoitus, maksoin talosta aivan liikaa, olen nähnyt paremmalla varustetasolla olevia taloja myynnissä koko ajan miltei samaan hintaan. Luulisi minun olevan oppinut läksyni, niin etten enää vilkaisisikaan vanhoja taloja kohti, mutta kyllä niissäkin on potentiaalia, kunhan ei osta mitä vaan hutiloiden. Huomatkaa taas että puhun vain omien kokemuksieni kautta, eli en ota vastuuta jos joku nyt ostaa talon ja sitten ottaa yhteyttä että "sun blogissa kehoitettiin tekemään näin, luotin siihen, neuvoit väärin" :)


Omat vinkkini vanhan talon ja tontin ostoon ovat:

- Jos talossa on sähkö ja vesiliittymä valmiina se on suoraa säästöä, uusien liittymien avaaminen
  maksaa jo itsessään tuhansia euroja!

- katso että kivijalka on kunnossa, kaiken muun voi sen päältä remontoida, mutta ei niin vaan   
  perustuksia!

- käytä nenääsi, homeen myös haistaa!

- kiinnitä huomiota katon kuntoon, jos se on ehjä, talo on turvassa sateilta ja talvelta ja voit
  remontoida sisäpuolta rauhassa sitä mukaan kun aikaa ja rahaa on.

- tonteissa: sijainti, sijainti, sijainti!! Kannattaa miettiä arvon nousua tulevaisuudessa, miten
  kulkuyhteydet on järjestetty, tai tulevat järjestymään tulevaisuudessa. Esimerkiksi Helsingistä-
  Saloon on oikorata -yhteys ( pikaraitiotie ) tulevaisuudessa, ja Lohjalle on tulossa Asuntomessut
  vuonna 2021, eli näiden alueiden tonttien arvo tulee ainakin oman maalaisjärkeni mukaan   
  väkisinkin nousemaan. Pääkaupunkiseudun on myös laajennuttava edelleen, koska yksinkertaisesti
  tila loppuu kesken! Ja muualla suomessa sama juttu, kasvukeskuksien liepeillä on toivoa..

- älä osta tonttia voimalinjan alta tai ihan välittömästä läheisyydestä. Hinta on yleensä edullisempi,
  mutta se takaa sen ettei tontti ole jatkossakaan kovin arvokas, vaikka rakennuttaisit sinne millaisen
  palatsin hyvänsä. Lisäksi on puhuttu paljon sähkövirran ja kentän terveys vaikutuksista, ei varmasti
  ole hyvä asua ihan linjojen lähellä.

- maapohja. Kalliota joutuu räjäyttämään vesiputkien ym,vetoa varten, joka on kallista. Pehmeä jopa
  suo -tyyppinen maa taas vaatii täyttöä ja paalutuksia, maksaa myös paljon.

Tällaisia "oman elämänsä" kiinteistövälittäjän neuvoja ajattelin teille nyt jakaa :) Toivottavasti saitte jotain irti! Tietysti unelmataloni on jotain ihan muuta kuin joku vanha rotisko jumalan selän takana, mutta eihän sellaisiin ole juuri kenelläkään varaa, ilman hyviä uria jossain korkeassa asemassa, perintöä, tai lottovoittoa. On kuitenkin kivempi unelmoida jostain joka on sentään edes jollain lailla realistisesti toteutettavissa :)

Koko marraskuu on ollut niin harmaata ja ankeaa että nukkuminen ja kotona nysvääminen, anteeksi nykyään trendikkäästi "hyggeily", on kyllä ollut sydäntä lähellä. Sisustus kuvia on miltei mahdotonta kotona ottaa, kun töihin lähtiessä ja tullessakin on pimeää. Totesinkin että minun on pakko olla ensi viikonloppu kotona, jotta saan pitkästä aikaa tehtyä jutun jossa olisi edes sellainen pieni harmaa valon kajo. Mutta muutenhan marraskuu on mennyt ihan ok, kiva minusta tämäkin ettei tarvitse palella!

Unelmamaisemani, jos saisin vapaasti valita!2 kommenttia:

  1. Kyllä itsekkin katselen asuntoja vähän sieltä sun täältä, vaikka tiedän että tällä hetkellä en lainaa saisi. Mutta onneksi voi aina haaveilla. :)

    VastaaPoista
  2. Näin on, haaveilu ei maksa onneksi vielä mitään!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...