Translate

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Sisustaminen ammatiksi?

Tätä varmasti on edes joskus miettinyt moni kauniita esineitä ja sisustamista rakastava. Miksi en tee tästä ammattia? Minäkin olen siinä vaiheessa elämääni ja uraani, että jos aikoo vaihtaa alaa, se täytyy tehdä viimeistään nyt. Valitettavasti työnsaanti hankaloituu kovasti nykyisin jo 40 ikävuoden jälkeen, ( mitä en käsitä ollenkaan ), että olisi aika pistää töpinäksi. Mielestäni yli 40 -vuotiailla on jo upea määrä monipuolista työkokemusta ja elämänkokemusta, lapset ovat jo isoja, tai päätös olla hankkimatta lapsia on vahvistunut. He ovat mitä luotettavimpia työntekijöitä, ja vielä sitä sukupolvea, jotka eivät jää kotiin jokaisesta vatsanpurusta ja päänsärystä. Anteeksi nyt vaan nuoriso... ;)


Niin, jos nyt siis vaihtaisin alaa, haluaisin sisustuksen pariin. Mutta mikä minun ammatti nimikkeeni tulisi sitten olemaan, se taas onkin hankalampi juttu! Olen huono matematiikassa, ja sisustus-suunnittelijoiden pitää kuitenkin laskea pinta aloja, materiaalien riittävyyttä, painavuutta, tilavuuksia, ym.voisin kuvitella? Menisikö harrastuksesta maku, kun mukaan tulisi laskemista ja suunnittelua, aikatauluja, esim.julkisten tilojen suunnittelussa, kuolisiko luovuuteni ja spontaani ilo oivalluksista?No, sitten on tutkinto, joka on sisustaja-verhoilija nimellä. Sekään ei oikein käy, koska en ole niin näppärä käsistäni, enkä kiinnostunut huonekalujen verhoilusta tai historiasta. Sitten on stylisti, mutta niitä kouluttaa vain yksi yksityinen koulu Helsingissä, Helsinki Design School, ja opinnot joutuu maksamaan täysin itse. Tutkinnon suorittaminen maksaa tuhansia. Ja olisiko heille töitä? En tiedä edes muita stylisteja kuin Teuvo Loman. Kaikissa isoissa ammattikouluissa on myös Artesaani linjat, joista voi valita käsityön, viher-rakentamisen, metalli -tai puutyön. Erittäin kiehtova olisi myös sisustustoimittajan työ. Tykkään kirjoittaa muuten,  ja ottaa selvää asioista, mutta en ole nopea siinä, en osaa kymmensormijärjestelmää, ja en myöskään ole niin sosisaalinen, että kokisin oloni kotoisaksi jatkuvasti uusia vieraita ihmisiä tavatessani ja heitä haastatellessani. Lisäksi pitäisi osata valokuvata! Vaikka en mielestäni ihan kehno olekaan...Paras vaihtoehto jonka koulutuksen osalta löysin, on HEO Helsingin Kalliossa. Siellä voi avoimessa yliopistossa opiskella sisustussuunnittelua. Tutkinto kestää vuoden verran. Ei maksa tuhansia, ja opintoihin voi hakea Kelan tukia. Opiskelija saa maksuttoman aterian myös joka päivä. Lisäksi opiskelu tapahtuu iltaisin eli onnistuisi jotenkin työn ohella, jos jaksaa... :) Mutta työtähän tuo ei takaa, moni on opiskellut avoimessa yliopistossa vaikka mitä, ja siitä on jäänyt lähinnä vain merkintä papereihin, että olet opiskellut..onpa hienoa, mutta that`s it.

Eli vaikuttaa että minulle ei loydy sopivaa ammattia sisustuksen parista, ainakaan enää tämän ikäisenä. Muotoilija ja designeri ovat aloja, joissa vaaditaan todellista taiteen lahjaa, usein tuo ammatti kulkee suvuittain, Sen verran olen taiteilija sukua, että äitini puolelta olemme sukua taidemaalari Pekka Haloselle.Törmäsin sattumalta tällaiseen työpaikkaan, joka kuulostaa kyllä aika epämääräiseltä, Asuntostailaaja Forenomille:

https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/barona-asuntostailaaja-espoo-sbsar-3162243

Varsinainen sillisalaatti! Yhden työntekijän pitäisi olla siivooja, valokuvaaja, huoltomies, markkinointi ihminen, sisustaja, kalustaja ja stailaaja! Palkkaa ei kerrota, mutta se menee tietysti sen siivoojan taulukon mukaan... Ei tarvita kokemusta, innokkuus riittää, joka tietenkin houkuttelee, jos tätä kautta avautuisi ovi sisustusmaailmaan, mutta kyllä luulen että tuon työpaikan yhteydessä ei saisi käyttää sanaa "stailaaja", jos kyse on lähinnä siivoojan työstä. Haku päättyy 13.1.2017, eli jos kiinnostaa, ottakaa yhteyttä. Itse en aio ottaa. Olen tyytyväinen tämän hetkiseen työhöni! :)


Ainahan sitä voi silti unelmoida! Ainoa järkevä ratkaisu olisi yhdistää nykyinen ammattini ja sisustus, ja avata kahvila, jonka yhteydessä olisi pieni sisustus ja lahjatavarapuoti. Pääpaino ja varsinainen elinkeinoni olisi se kahvilatoiminta, mutta jos joku ostaisi samalla kotiin mukaan vaikka kynttilän, servettejä ja lyhdyn, ne olisivat lisätuloa. Koska en haluaisi ( eikä olisi varaa ) maksaa vuokraa liikehuoneistosta, minun pitäisi asua jossain maatilalla tai kartanolla, jotta voisin harjoittaa liiketoimintaa omissa tiloissani. Ei taitaisi lyödä leiville tuokaan, talvella maaseutu on sitäpaitsi kuollut, kun nykyään meinaa olla jo kesälläkin! Eli kaikenhuipuksi sen maatilan tai kartanon tulisi sijaita vielä jotenkin "ihmisten ilmoilla", kuten Hyvinkäällä, Porvoossa tai vaikka Lohjalla.

Toivottavasti tuo linkki työhakemukseen toimii, kun en ole mikään It -asiantuntija... Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. Luulen että vien Eurojackpotin perjantaiksi, jos vaikka kävisi niin että ei tarvitsisi tehdä töitä enää laisinkaan ja voisi toteuttaa unelmiaan ilman taloudellista painetta!


4 kommenttia:

 1. Moi! Opiskelen sisustusarkkitehtuuria kuopion ammattikorkeakoulussa, sama linja löytyy myös Metropoliasta, sekä Lahden ja Kouvolan ammattikorkeakoulussa. Pääsykokeissa pitää osata piirtää, jotta pääsee sisälle, mutta siinä se oikeastaan onkin. Koulussa tehdään paljon suunnitelmia koneella, plus on tietysti joitain luovempia kursseja, kuten värioppi jne, valokuvaustakin löytyy vain yhden alkeiskurssin verran. Matikkaa ei koulussa ole ollenkaan ;) ja työelämässä jos tuntuu ettei materiaalien laskeminen ole oma vahvuus, voi oman suunnitelman antaa esimerkiksi rautakapan työntekijälle, joka laskee maalin menekin sun puolesta :) lisäksi tavarantoimittajat tuntevat tuotteensa niin hyvin, että heidän kanssa pystyy valita juuri oikeat tuotteet tilaan, eikä esim riittävää akustointia tarvitse laskea itse, ellei osaa. Koulutus kestää noin 4 vuotta, riippuen omasta ahkeruudesta. Kelalta saa tietysti kaikki opintotuet yms :) eli jos se ei tunnu liian pitkältä ajalta, niin rohkeasti vaan hakemusta tekemään kouluihin, et tule katumaan! Terveisin tuleva sisustusarkkitehti :)

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Kuulostaa mielenkiintoiselta, kiitos tiedoista... ja onnea opintoihisi tälle vuodelle! :)

  VastaaPoista
 3. Ihanan hauska ajatelmat. Unelmasta voi pitää kiinni.

  VastaaPoista
 4. Minulla oli samantapaisia ajatuksia pari vuotta sitten, täällä Seinäjoen alueella on todella kehnot opiskelumahdollisuudet sisustamisen saralla. Päätin sitten hakea Sisustus ja tila artesaani koulutukseen ja valmistuin juuri. Ikää on 44v. 😊 Siihen sain kelalta tukea, koska uudelleen kouluttauduin. Kyllä sielläkin paljon oppi, mutta toki itseään pitää kouluttaa koko ajan lisää. Nyt en vielä tiedä mitä tekisin, katselen tässä rauhassa ensin. Yrittäjyys kiinnostaa myös. Rohkeasti vaan toteuttamaan unelmia! 😊

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...