Translate

keskiviikko 17. elokuuta 2022

Viimeisimmät säästövinkkini

Ruoan, bensan, sähkön, asumisen ja siis lähes kaikkien hintojen noustua taivaisiin ovat hyvät säästökeinot tarpeen! Olen tehnyt aiemminkin säästövinkki postauksen, joten hirveän paljoa uusia keinoja säästää ei ole tullut mieleen, mutta on minulla vielä pari "ässää hihassa". Ja vaikka osa vinkeistä saattaa olla jo sinulle tuttuja, ehkä et ole ajatellut kaikista näkökulmista miksi niitä kannattaisi noudattaa. Pikemmittä puheitta asiaan! 😊

1. Tee ruokalista 

Tämä on ikivanha vinkki, mutta esimerkiksi itse en ole tätä juurikaan ennen noudattanut. Olen syönyt mitä on mieli tehnyt. Siis tietyn budjetin puitteissa, mutta en ole suunnitellut mitään sen kummemmin. Ehkä joskus jos vaikka lohi on ollut tarjouksessa, niin "okei, huomenna ostan kalaa". Mutta idea on siis suunnitella koko viikko, jopa loppukuulle saakka osittain ruokia, joten saat suunnittelusta maksimaalisen hyödyn.

MIKSI SUUNNITELLA RUOAT ETUKÄTEEN?

- Ruoan ravitsemuksellisuus. Kun menet vain suoraan kauppaan on helpompi sortua nopeaan ja halpaan, esim.pakaste pitsaan. Kun teet ison satsin vaikkapa tonnikalapastaa ja porkkanaraastetta, syöt automaattisesti terveellisesti jo muutaman päivän ajan. 

- Saat samalla eväät töihin. Jos sinulla on tilanne että joudut ostamaan omat eväät töihin, valmisaterioiden ja keittojen tai salaattien osto käy todella kalliiksi. Samalla kun teet ison erän jotain, voit pakastaa sopivan kokoisia annoksia valmiiksi töihin mukaan otettavaksi. 

- Budjetti. Voit päättää etukäteen paljonko rahaa ruokaan haluat käyttää. Varsinkin käteistä käytettäessä on helppo tapa nostaa ruokarahat palkasta ulos ja määritellä minkä verran voit käyttää per / viikko. Ja tietenkin kannattaa hyödyntää -30% -60% alennuksessa olevia raaka-aineita. On mielenkiintoista mennä kauppaan ja haastaa itsensä, mitä tällä rahalla saankaan? 😀

- Painonhallinta. Liittyy vähän tuohon ravitsemuksellisuuteen. Jos yrität laihduttaa tai ainakin pysyä samassa painossa, ettet liho, se edellyttää aina liikunnan ja ruoan yhteen sovittamista. Kun suunnittelet etukäteen ateriat et repsahda niin helposti. 

- Ajan käytön priorisointi. Ruokalistan suunnittelu helpottaa arkea. Kun et mene kauppaan joka päivä, etkä tee ruokaa joka päivä, aikaa jää vaikkapa liikunnalle tai käsitöille, mille vain muulle kivalle asialle 😊

- Ei heräteostoksia! Tarkoitus oli ostaa vain jauheliha, maito ja vessapaperi. Tulet ulos kaupasta jauhelihan, kahden graavilohipaketin, suklaalevyn, patongin, mansikoiden, maidon sekä parin lonkeron kanssa ja se hemmetin vessapaperi unohtui ostaa kokonaan! 😂 Kuinka monelle meistä on käynytkään näin.. 

Edullisia ruokia: 

- Perunat ( tee lohkoperunoita, muusia ym.. )

- Kaalilaatikko

- Munakkaat

- Makkarakeitto

- Kasvissosekeitto

- Kiusaukset

- Hernekeitto

- Broilerinkoivet

- Kalapuikot

- Pastasalaatti. Keitettyä pastaa ( tähteet käy hyvin ), herne-maissi-paprikaa, juustoa esim. edam tai emmental kuutioina, sekä loraus salaatinkastiketta.

- Meksikonpata ( lisää vähän riisiä ), sekä "jatka massaa" paistamalla sekaan jauhelihan lisäksi tuoreita    vihanneksia, sipulia, pakaste maissia, herneitä ym..

- Nuudelit lihapullien tai muun höysteen kera

Pulla on kallista, sitä kannattaa leipoa itse ja pakastaa osa. Samalla sinulla on aina vierasvaraa jos joku tulee yllättäen kylään. Onnistuin itse leipomaan viimeksi parhaat voisilmäpullat IKINÄ! 😋Vinkkinä tähän on se että käytän reseptiä johon ei tule lainkaan kananmunaa. Jätän myös taikinan aika löysäksi.

Itse olen myös säästänyt ruokakuluissa jättämällä pois tuotteita jotka eivät ole ns."välttämättömiä", vaan enemmän herkkuja. Esimerkiksi olen jättänyt ostamatta tuorejuuston leivän päälle ja tyytynyt halvimpaan margariiniin. Välillä paistan kananmunat leivän päälle, makkaran tai juuston sijasta. Olen myös luopunut proteiinirahkoista jotka ovat euron purkki, joskus enemmänkin. Ostan listan purkin normijogurttia ja senkin ale -hinnalla. Niissä on toki sokeria, mutta syön vain vähän kerrallaan myslin kanssa. Myös Sisu ja Mynthon pastillit jäävät nykyään kauppaan. En ole koskaan tupakoinut, joten siksi en ole niitä syönyt, on vain ollut kiva välillä virkistää itseään. Ruoasta saisi ihan oman super pitkän postauksen mutta tässä nyt ainakin muutama vinkki 😊

2. Katso Tori.fi sivustolta "halutaan ostaa" -ilmoitukset

Voit itse ajatella että "noikin hemmetin isot vanhat emali kattilat lojuu tuolla varastossa aina kun käyn siellä, mitäköhän niilläkään enää tekee"? Mutta joku voi haluta ostaa juuri sellaiset! Mökille kesäkeittiöön. Tai ei ehkä edes ruoanlaittoon, vaan askarteluun ( lankojen värjäykseen ), kukkaruukuiksi tai vaikkapa koiran nappuloiden säilyttämiseen. Olen itse saanut myytyä joskus jotain juuri näin että olen huomannut jonkun etsivän samaa tavaraa joka minulla on turhan panttina. Helppo keino saada lisätienestiä ja samalla päästä eroon turhasta tavarasta! 

2. Panttilainaamo

Minulla ei ole koskaan ennen ollut mitään käsitystä panttilainaamoista, paitsi että "narkkarit myyvät sinne varastettua tavaraa ja että pitäisi olla jotain todella arvokasta ennenkuin sinne kannattaa mennä". No, minulla oli akuutti tarve isommalle summalle rahaa kun hankin asuntoni jonkin aikaa sitten ja en ollut ottanut huomioon että jopa lainan perustaminen maksaa 🙄, joten viimeisimpänä keinona ajattelin että menen käymään ja kysymään saanko mitään yhdestä kaulakorusta, kahdesta sormuksesta ja rannekellosta. Yllätys oli suuri kun mies tavaroita loopilla tutkittuaan totesikin ihan vakuuttavasti rauhallisella äänellä että "kaksisataa euroa". Siis 200€!! Tavaroista jotka minulla on ollut koko ajan kotonani, vuosia, tietämättäni niiden arvoa! Toki ne pitäisi lunastaa takaisin tai menetän ne iäksi, mutta ei minulla taida olla mahdollisuutta lunastaa niitä, hyvä näin. Tarvitsin ne rahat enemmän kuin tarvitsen koruja. Kelloakaan en ole enää aikoihin tarvinnut kun se on nykyään kännykässä aina mukana.

3. Älä osta muovikasseja, ompele toppi kassiksi

Kangaskasseja myydään joka puolella eivätkä ne ole kalliita, mutta topista saa myös ommeltua nopeasti kassin. Pohja vaan siksakilla muutamaan kertaan umpeen, kahvat ovat valmiina! Tämä ei ehkä kestä painavimpia limupulloja ja jauhopusseja, mutta jos ostat vaikka pari kassillista aina, toiseksi kevyempien tavaroiden kassiksi tämän on ihan kelpo. Ja pointti on siis se että toppi olisi ollut menossa roskiin tai kierrätykseen jos on esimerkiksi liian pieni tai vaikka nukkaantunut, tässä kiva uudelleen käyttöidea! Tämä minun kassini on itseasiassa ommeltu pikkutytön mekosta, jonka sain Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta. Tuli nätti 💗😊

4. Ota kävelylle muovikassi ja kerää pullot talteen!

Kannattaa pitää aina laukussa mukana hedelmäpusseja tai muovikassi jos vastaan sattuu kävellessä tulemaan tölkkejä tai pulloja. Pullot ovat aivan ilmaista rahaa, joka auttaa saamaan kasaan euroja, vaikka yksittäin ne ovatkin vain senttien arvoisia. 

5. Lisätyö

Joskus vaikka elää kuinka nuukasti hyvänsä ja yrittää pihistää esimerkiksi ruoassa, on myönnettävä että tulot eivät vain yksinkertaisesti riitä siihen että rahaa jäisi säästöön. Esimerkiksi sähkön ja asumisen hintaan ei juurikaan pysty vaikuttamaan. Silloin paikallaan on lisätyö. Nykyinen yhden tulorajan verotus on paljon armeliaampi lisätyötä tekeville kuin ennen jolloin lisätyön tekemisestä melkeinpä "rangaistiin". Joten mieti mitä voisit tehdä saadaksesi lisätuloja? 😃 Esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan ja siivoojan keikkoja on aika hyvin tarjolla edelleen jopa ilman koulusta. Tai sitten voit vaikka alkaa jakaa mainoksia tai laittaa oman ilmoituksen esimerkiksi koiran ulkoilutus avusta. Myös Dermosil, ym.. tuotteiden jälleenmyyjänä saattaa saada jotain pikku lisätienestiä.

 Itse olen tehnyt siivous ja tiskaus keikkaa Eezyn -kautta. Voin sanoa ettei bloggaamisella kyllä tienaa mitään. En minä ainakaan. Pitäisi olla satoja tuhansia lukukertoja päivässä ja saada paljon yhteistöitä. Instagram on nykyään enemmän "se kanava". I love my home -blogillakin on muuten Instagram sivut, mutta hyvin vähän seuraajia, en tiedä mikä vaan mättää, en paljon ole sinne edes julkaissut kun homma tuntuu niin turhauttavalta. Mutta ottakaahan seurantaan jos ette vielä seuraa! 😉 Yritän aktivoitua sen kanssa.


6. Osta monikäyttöistä kosmetiikkaa

Jotkut naiset ostavat monia kalliita voiteita kasvoille ja vartalolle, mutta esimerkiksi Nivea Soft käy kaikille, kasvoille, käsille sekä vartalolle. Samoin Lactoline pesuneste käy koko kropalle, kasvoista ja intiimialueesta varpaisiin ja on huomattavasti halvempi kuin apteekin Sebamed.  Aivan turhaa siis tuhlata paljon kaikkiin eri tarkoituksiin oleviin suihkugeeleihin, micellar vesiin sekä päivä ja yö kosteusvoiteisiin.. Joo nyt tähän joku voisi kommentoida että "tekemällä itse kosmetiikkaa säästää vielä enemmän". Ehkä, mutta aika on myös rahaa. Jos tälle linjalle lähdetään niin miksi edes ostaa kaupasta ruokaa kun metsät ovat sieniä ja marjoja sekä nokkosia pullollaan? Jos tavoitteena on vähentää kosmetiikkaan ja hygieniaan kuluvaa rahaa, niin pidetään maltti mukana. Jos asettaa liian vaikean tavoitteen sitä saattaa olla mahdoton saavuttaa. Eihän kukaan aloita liikuntaakaan vetämällä ensimmäiseksi maratonin? Tässä parin purkin taktiikassa on muuten myös yksi hyvä puoli, saat enemmän tilaa kylpyhuoneen hyllyille kun entisen pullomeren tilalla onkin vain kaksi tuotetta 😊.

8. Hyödynnä hävikki ruoka 

Facebookissa on ihan oma hävikkiruoka ryhmä, josta voit katsoa ideoita aterioilta jääneiden tai muuten kaappiin kerääntyneiden jämien hyödyntämiseen kokkailussa. Myös kerran viikossa kannattaa pitää "jämäpäivä", jolloin kokoat aterian jo kotona olevista aineksista. Sivustolla: Saa syödä piste.fi, voit syöttää kotonasi olevan raaka-aineen hakukenttään, jolloin saat ehdotuksia erilaisista resepteistä joihin raaka-aine sopii 😊. Minulla saattaa olla jämä ja pakasteen hyödynnyspäivä useamman kerran viikossa, jolloin saattaa olla niin että joudun käymään ostamassa uutta ruokaa kaupassa vain kerran viikossa. Silloinkin haen yleensä maitoa ja proteiinin lähdettä, lihaa, kanaa tai kalaa, koska makaronia, riisiä, nuudeleita, tomaattimurskaa, kermaa ym.. on aina kaapissa. 

Tässä on suolaisia teeleipiä, joita tein kun hampurilaisista jäi yli pulled porkia. Eli normaali teeleipien taikina, johon lisätään mustapippuria, sekä jos haluat esim.paprikajauhetta, valkosipulijauhetta jne.sekä  pulled porkin jämät ja painellaan leipien muotoon pellille, pinnalle vielä juustoraastetta ja uuniin. Tuli todella hyviä ja ruokaisia! Toinen vakio jämäruoka joita joskus teen ovat tortillapizzat. Eli kun syöt tortilloja ja jää niitä lättyjä, laitan päälle vain ketsuppia ja aineita mitä jääkaapista löytyy, sekä juustoraastetta, niin nopeat iltapala pizzat ovat valmiit! 

Tulikin pitkä juttu, huh..huh! 😁 Toivottavasti sait jotain hyviä vinkkejä rahan säästämiseen tai vaikkapa hävikkiruoan hyödyntämiseen. Hauskaa juttua ei nyt taas ole, eikä mini-diy hommiakaan ole tullut keksittyä, on ollut tosi kiire ja stressi töiden ja opintojen kanssa. Katsotaan jos seuraavaksi saisin taas jomman kumman tänne . Kivaa viikon jatkoa, kiva kun poikkesit blogiini! 😊


4 kommenttia:

  1. Tässä oli suurin piirtein tuttu ja turvallinen vinkkikokoelma. Käytän itsekin paljon samoja kikkoja.
    Muutama asia kiinnitti huomioni. Joskus muinaisaikoina, jolloin asuimme mieheni kanssa kaksin (yksin asuessani ei huolinut ruokalistoista lainkaan), teimme ruokaostokset vain kerran viikossa sekä sapuskoja riitti pakastimeen asti. Nyt perheenä ruokaa menee joka päivä niin paljon, etten pysty kerralla tehdä niin paljon, että sitä riittäisi pakastimeen. Kaupassa joutuu käymään joka toinen päivä ja kokata pitää joka päivä kaikesta huolimatta, vaikka välillä menee munakkaaksi tai ranskalaisiksi. Pakastepizzaa en ole syönyt koskaan elämässäni enkä osta sitä ruokateollisuuden jätettä lastani myrkytettäväksi.
    Tunnustan, graavilohipaketti jää käteen aina, jos se on vielä tarjouksessa. Alkoholia emme käytä lainkaan. Ja vessapaperin unohdetaan kauppaan säännöllisesti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos kommentista 😊. Tosiaan perheet ja tilanteet ovat erilaisia, välillä vaikka on suunnitellutkin tekevänsä jotain, saattaa vaikka tulla joku meno niin ettei ole aikaa kokkailla juuri silloin. Nuo mainitsemani heräteostokset olivat kaikki vain esimerkkejä, en itsekään enää osta pakastepitsoja kuin äärimmäisenä vaihtoehtona. Mukavaa loppuviikkoa! 👍

      Poista
  2. Periaatteessa niin kovin yksinkertaisia ja helppoja vinkkejä mutta todellisuudessa kuitenkin yllättävän vaikea noudattaa.Ja aloitus melkein vaatii sen että on PAKKO säästää jossakin.Itse toki käytän juuri samaisia keinoja kun mielelläni nuukailen aina kun on mahdollista.Hyvä kirjoitus ja toivon että juuri sellainen henkilö joka kaipaa inspiraatiota säästämiseen löytää vinkkejä elämäänsä. Hyvä me säästäväiset :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos ihanasta kommentista 😊 😍.. ja mukavaa loppuviikkoa! 👍

      Poista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...