Translate

lauantai 20. kesäkuuta 2020

Säästövinkkejä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: FIKSUKOTI.FI

Hyvät säästövinkit ovat aina kiinnostavia, kukapa ei haluaisi että palkasta jää enemmän käteen? ;) Tässä jutussa esittelen jälleen muutamia hyviksi havaitsemiani uusia säästökeinoja, liittyen vähän elämän eri osa-alueisiin, sekä esittelen kätevän esineen jolla voi vähentää ruokahävikkiä...! 


KÄYTÄ KÄTEISTÄ

Moni on luopunut tänä päivänä kokonaan käteisen käytöstä pitäen sitä vanhanaikaisena ja hankalana. Mutta se kannattaa, jos haluat pysyä varmasti kartalla paljonko rahaa todellisuudessa käytät ja jos haluat asettaa itsellesi jonkin budjetin, käteisen avulla sen noudattaminen on helppoa! Korttia on liiankin helppo vinguttaa, varsinkin jos käyttää Visa -puolta, kun rahan kulumista ei "näe" konkreettisesti, ajattelee vaan että "no, se menee sitten sieltä, kyllä minä saan rahaa kohta". Kun raha pitää olla HETI, et voi ostaa jos sitä ei ole. That`s it. Minulla ei ole koskaan ollut luottokorttia, enkä edes halua! Jos rahaa ei ole, silloin ei osteta mitään. Odotetaan palkkapäivää ja säästetään. Toki olen tilannut esimerkiksi Ellokselta eräs joulu vuosia sitten kaikki lahjat tyttärelle laskulla, kun muuten hän ei olisi saanut lahjoja lainkaan. Olimme juuri silloin muuttaneet uuteen asuntoon ja olin aloittanut uuden työn, kaikki raha oli kiinni takuuvuokrassa ja palkkaa uudesta työstä ei ollut vielä tullut. Maksoin laskut kuitenkin pian pois, koska korot ovat korkeat. 

Tätä nykyä säästän kaiken mikä irti lähtee! Palautuspullo -rahat ja netissä myymieni tavaroiden tienestit, blogitulot, osan veronpalautuksista, osan lomarahoista ja muut ylimääräiset ansiot. Käytän käteistä niin paljon kun pystyn ja setelimaksuista takaisin tulevat pikkukolikot siirrän lompakosta purkkiin ja vien Otto / Talletus -automaatin kautta säästötilille. Ja jos joku nyt nauraa että mitä tuo penneillä leveilee, viimeksi näistä "vahingossa kertyneistä" pikku hiluista tuli: 225€!!! Että ei se ihan pieni summa ole...


MUISTA S-PISTEET

Juuri vähän aikaa sitten radiossakin puhuttiin siitä miten monet ihmiset eivät edes tajua omistavansa S -etukortin kautta myös tilin S -pankissa ja kerryttävänsä koko ajan bonusta. Tilillä saattaa olla isokin summa koska se kertyy nopeasti, ruokaostosten lisäksi polttoaineesta, tavaraostoksista, hotelliyöpymisistä, kahveista abc -asemilla.. ym.. vaikka mistä! Eli muistathan käydä vaikka Prisman palvelupisteessä kyselemässä jos et ole tietoinen saldostasi. Itse olen liiankin tietoinen, olen yrittänyt välillä tarkoituksella unohtaa tilin jotta olisi kivempi katsoa kun summa olisi isompi... ;D



ELVYTÄ MUSTAT VAATTEET

Olen aiemmin murehtinut monet kerrat lempivaatteeni haalistumista ja kulumista ja heittänyt monet ihanat muuten kunnossa olleet mustat vaatteeni roskiin koska ne ovat olleet enemmän harmaita kuin mustia. Varsinkin kesällä aurinko haalistaa mustan tehokkaasti. Tähänkin on keksitty nyt keino! Kaikki kehittyy, en olisi uskonut että yksi kangaslappu pesukoneeseen ja mustat vaatteesi ovat taas kuin uusia! Näin siis tämän Dylon merkkisen mustien vaatteiden pelastajan Citymarketissa ja ajattelin ensin että "niin varmaan", taitaa taas mennä rahat hukkaan. Mutta kokeilin ja yllätyin iloisesti! Tämä tuote toimii! :) Tässä kuvat paidastani ennen ja jälkeen:

Jälkeen!

Ennen




OMAT EVÄÄT JA VESI

Tämä ei todellakaan ole uusi vinkki, mutta kaikki eivät silti sitä huomaa ajatella. Eli omat eväät. Kun lähdet varsinkin kesällä jonnekin, saattaa tuntua hassulta ottaa omat eväät mukaan. Moni ajattelee että "onhan minulla nyt varaa ostaa jotain sieltä". Enhän minä nyt niin köyhä ole että pitäisi syödä omia eväitä". On edelleen kauhean häpeällistä "joutua syömään omia eväitä". Mutta esimerkiksi viime keväänä Kouvolan Asuntomessuilla limupullo maksoi 3,50€... puhumattakaan muista myynnissä olleista täytetyistä sämpylöistä, ym.. Olin iloinen että minulla oli omat eväät! Ja mitä nuo ostettavat eväät tulisivatkaan maksamaan yhteensä vaikkapa perheelle jossa on kolme lasta plus vanhemmat?!?! Eli kannattaa tosiaankin ottaa omat eväät aina reissuille mukaan, säästät sievoisen summan!

Vinkki: luumukirsikkatomaattien rasiasta saat täydellisen kuljetusrasian itse tehdyille kolmioleiville! 



TUUNAA VAATTEISTA UUSIA

On aika helppo tuunata vaatteista uusia, jos vain viitsii ja varsinkin jos käytössäsi on ompelukone. Tässä pikainen tuunaus tylsälle ja käyttämättä jääneelle paitapuserolle, josta tuli kiva hihaton kesätoppi! :) Tähän en edes tarvinnut ompelukonetta, eli kuvassa hihansuut vielä viimeistelemättä, mutta toisaalta ei niitä välttämättä edes tarvitse, jos haluaa rennon kesälookin. Kangas ei purkaudu, koska tuossa on paidan hihasaumat. 

Ennen 


Jälkeen! :)


MUUTA PIENEMPÄÄN JA HALVEMPAAN ASUNTOON

Jos haluat säästää isoja summia, sinun on pienennettävä isoja menoja! Suomessa se on monessakin asiassa lähes mahdotonta, mutta esimerkiksi asunto on sellainen, jossa säästöt ovat helposti satasia pikkukolikoiden sijaan. Itse siis muutin kolmiosta kaksioon ja saan jatkossa yli 2000€ enemmän rahaa säästötililleni / per vuosi, kuin kolmiossa asuessani! Tämä ei toki perheillä onnistu, mutta myös alueittaisia eroja vuokrissa on, esimerkiksi muutto Helsingin keskustasta kaupungin eri puolelle laskee vuokraa.



KURKKAA ROSKIKSIIN

Olen kertonut täällä blogissakin ilmaisista sisustuslöydöistäni, joita teen aina silloin tällöin. Parhaat ovat olleet ihan uusia kynttilöitä, hopeajalkainen korkea tarjoiluvati, takkapuu teline, jne.. vaikka mitä! Eli kannattaa kurkata, varsinkin lasi ja metalli roskiksiin.  Usein myös pois muuttavat naapurit vievät roskiin täysin hyvää tavaraa, koska eivät ehdi tai halua yrittää myydä niitä tai viedä niitä kierrätykseen. Vain sellainen mitä ei voi pestä kannattaa jättää ottamatta.

Yksi hienoimpia roskislöytöjäni :)


PIDÄ 0€ JÄMÄRUOKAPÄIVÄ

Aina ei tarvitse mennä ruokakauppaan lainkaan. Monella on kotona kuivakaapissa ja pakasteessa kokoajan kaikenlaista kuitenkin ja yhdistelemällä näitä ylijääneisiin jämiin ja purkin pohjiin, on mahdollista säästää jopa satanen kuussa! Mitä useampi 0€ ruokapäivä sinulla on kuukauden aikana, sen parempi :)  Minulla on kaksi tai kolme 0€ päivää viikossa. Tässä kanapasta joka muodostui ylijääneestä kanakastikkeesta ja pastasta, sekä muista jääkaapin purkinpohjista.



LIDLIN RUISLEIPÄ TAIPUU MONEKSI

Uskomattoman halpa, myös Kotivinkki lehden haastattelussa mainitsemani Lidlin reissueväs ruisleipä on sellaisenaankin keiton kanssa tai täytettynä leipänä hyvää, mutta siitä saa myös tehtyä kunnon aterioita eri tavoin. Tässä pari reseptiä joita toisinaan leivästä teen:

Lohihampparit


Lidl reissueväs ruisleipää
Apetit kalapihvejä ( pakaste )
Sipulia ( kuullota pannulla pehmeäksi )
Maustekurkkua
Chilimajoneesia
Juustoviipale
Ketsuppia jos haluat

Lisäksi tavallisia tai bataatti ranskalaisia

Laita uuni kuumenemaan ja sitten sen kuumennuttua ranskalaiset sinne. Kuullota sipuli pehmeäksi pannulla. Paista myös kalapihvit miedolla lämmöllä. Laita ruispalat leivänpaahtimeen matalalle lämmölle ja täytä hampparit heti kun leivät pompsahtavat ulos! Jos syöt hamppareita iltapalana, esimerkiksi kaakao tai tuoremehu sopii mainiosti lisukkeeksi :)

Seuraavasta ideasta ei ole valitettavasti kuvaa, mutta nämä ovat tosi helppo tehdä:


Lämpimät tonnikalaleivät 

Lidl reissueväs ruisleipää
Tonnikalaa makeassa chilikastikkeessa
Tomaatteja
Juustoraastetta

Lisäksi kaakaota, teetä, mehua tms...

Laita uuni kuumenemaan 200`c. Levitä leivät ( 4kpl ) leivinpaperin päälle. Levitä tonnikala leiville. Viipaloi tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja laita tonnikalan päälle. Levitä lopuksi juustoraaste. Paista uunissa n. 5 - 7 minuuttia. Vain sen verran että juusto sulaa. Jos haluat pinnalle voi ripotella oreganoa tai pizzamaustetta.

Lisäksi on muutamia arjen kikkoja joilla saa vähennettyä ruokahävikkiä. Tässä niistä muutamia:

Älä kaada ananaspurkin mehua viemäriin, vaan käytä smoothieen!

Paahtoleipäpaketin päätypalat jäävät monella syömättä. Niistä saa tehtyä krutonkeja esimerkiksi 
keiton päälle tai salaattiin. Kuutioi leipä pieniksi kuutioiksi ja anna palojen kuivaa vähintään yön yli. 
Laita paistinpannulle ihan vähän öljyä ja murskattua tuoretta valkosipulia tai yrttejä. Pyöräytä ja nosta
talouspaperin päälle kuivamaan. Käytä heti!

SÄÄSTÄ JUUSTON JA JUUSTORAASTEEN HINNASSA! Moni ostaa ison kilohinnaltaan 
edullisen kermajuuston esim. Oltermannin, mikä onkin järkevää. Mutta kun tullaan pisteeseen jolloin  juustohöylällä höylätessä sormet ovat vaarassa, se loppukannikka jääkin sitten syömättä ja homehtuu tai kuivettuu ja päätyy roskiin. Tee loppupalasta  juustoraastetta! Isoa yleiskonetta ei kuitenkaan viitsisi sotkea pienen palan takia ja vanhan ajan raastimella raastaessa sormet ovat jälleen vaarassa. Mikä siis neuvoksi? Kätevä käsikäyttöinen  juustoraastin! *saatu yhteistyön kautta yrityksestä Fiksukoti.fi



Raasta vaikka suoraan pitsan päälle. Tai laita raaste minigrip-pussiin ja pakasta. Näin ruokahävikki on 
nolla ja säästät lisäksi juustoraasteen hinnan! Tällainen kätevä leikkuri on saatavilla uudesta
Fiksukoti -verkkokaupasta, hintaan: 9,90€. Terä on ruostumatonta terästä. Tällä raastat lisäksi paljon 
muutakin jota tarvitset vain pienen määrän,  mm. kypsää perunaa duchesseperunamassaksi,    
porkkanaa esimerkiksi jauhelihakastikkeen joukkoon ja paljon paljon muuta! Tässä suora tilauslinkki 
Fiksukodin sivulle ja tuotteeseen:



Tällaista nyt tällä kertaa. Tämä juttu on ollut itse asiassa tekeillä tosi kauan, kuukausia, sain vasta nyt tämän valmiiksi. Uudesta asunnosta en ole vielä saanut kivoja kuvia ja jutun aiheita, kun terassin kukat on laittamatta, sisällä tavaroiden sijoittelu on edelleen kesken ja haluan hankkia pari uuttakin juttua... sekä en halua kiirehtiä muutenkaan. Mutta kiva siitä tulee, sen osaan jo sanoa. Ja siis itse asunto on jo niin ihana, sisustuksella voi myös pilata tilan, laittamalla liikaa tavaraa. Haluan pitää asunnon avarana ja ilmavana. Mutta kaikki aikanaan! 

Ei saisi valittaa, mutta nämä helteet ja työssäni olleet kiireet ovat myös muuton ohella vieneet voimia ja aikaa. Onneksi ensi viikko on enää töitä, jonka jälkeen edessä on sentään edes pieni loma 💗 toisaalta minulla on vapaata myös muutama päivä syksyllä, jota on kyllä myös ihana odottaa, sen sijaan että pitäisi vaikka 4 viikkoa putkeen. Hauskaa juttua ei nyt oikein ole, mutta kyllä muuttaminen näillä keleillä on kaiken kaikkiaan suorastaan koomista.. yksi päivä silitin verhoja töiden jälkeen, olin niin hiessä kuin uitettu koira silitysraudankin paahtaessa, että menin operaation jälkeen suoraan suihkuun! ;D

Toivottavasti sait jotain kivoja vinkkejä rahan säästämiseen! Palaillaan... t. Kristiina :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...