Translate

sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Vinkit helpompaan ja edullisempaan jouluun

Joulu jakaa ihmiset miltei suoralta kädeltä kahteen osaan. Niihin jotka aloittavat lahjojen oston jo Tammikuun Ale -myynnistä ja tekevät paljon itse, sekä laittavat jouluvalot ja koristeet jo viimeistään marraskuussa kotiin, tai sitten ihmisiin joille koko joulu on lähinnä kirosana tai pakollinen paha. Tähän saattaa olla syynä esimerkiksi lapsuuden traumat väkivallan täyttämästä jouluaatosta, suvun vaatimukset lahjoista ja ruoista, eli ns.perinteet, "kun aina on tehty näin", tai vain rahan tai ajan puute. Itse pidän joulusta, mutta olen näiden kahden maailman välissä. Oikaisen paljon niissä asioissa missä voin, mutta vaalin myös perinteitä. Tässä jutussa annankin parhaat vinkkini stressittömämpään ja helpompaan jouluun! 😉

Ongelma nro.1:

Kuusen koristelu ei huvita, eikä ole aikaa, tai lapsia jotka koristelisivat. Koristeita ei ole tarpeeksi eikä ole varaa tai halua ostaa lisää, kissa repii pallot alas ym.. Ratkaisu: Valopalloketju! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla, pallot ja valot samassa! 😀 Miten nopeaa ja helppoa! 😃. Tämän lisäksi voit toki laittaa olemassa olevat koristenauhat ym.jos haluat. Minun kuusessani on tässä kuvassa vain yksi valopallonauha, totesin että pitää ostaa toinen. Siksi palloja on epätasaisesti. Lisäksi muut koristeet sekä lahjat puuttuvat vielä, eli älkää niitä katsoko, tärkeintä on jälleen minulle saada tämä idea jaettua! 😊. Ja nyt oli viimeinen hetki, tuntuu että olen auttamattomasti myöhässä muutenkin, tämä juttu piti julkaista jo viime kuussa.


Ongelma nro.2: 

Ei varaa ns."kunnon joulupöytään" ja lahjoihin. Ratkaisu: Jouluaatto aamuna kauppaan! Olen itse käynyt jo monta vuotta Citymarketissa aattoaamuna heti klo.8.00 kun se aukeaa ostamassa joulusuklaat ja osan lahjoista ( kosmetiikka lahjapakkaukset, yöasut, tohvelit, kukat, kylpytakki ym.. ) ja jouluruoat jopa -50% alennuksella! Ainakin Espoossa Ison Omenan Citymarket myy kaikki näin pois aattoaamuna, tänä vuonna menen Myyrmannin Citymarketiin, toivottavasti siellä on sama juttu! 💗. Aamulla kaupassa on myös tilaa ja rauhallisempaa, joten vältät hikoilun jonoissa. Tietysti täytyy varautua siihen että kaikkea ei ole ehkä enää jäljellä, eikä vaatteissa esim. kokoja, mutta sanoinkin että "osan lahjoista", eli älä jätä kaikkea aattoaamun varaan 😉. Punaviinistä en tingi, sen ostan jo ajoissa valmiiksi 😁

Ongelma nro.3: 

Ei aikaa valmistaa ruokaa jouluksi, ei aikaa siivota kotia. Ratkaisu: Suosi kaupan valmiita tuotteita tuunattuna! Siirrä laatikot omiin  uunivuokiisi ja lisää tilkka kermaa ja ehkä vähän suolaa, päälle korppujauhoa ja muutama voi nokare, sitten uuniin. 

Suosi jälkiruokia jotka on helppo ja nopea valmistaa jo hyvissä ajoin ennen aattoa, kuten piparijuustokakku tai luumurahka. Jos aika on todella kortilla, tähtitorttuihin ei mene kauaa kun käytät kaupan valmis taikinaa. Kodin siivoukseen riittää lattioiden moppaus mäntysuopaliuoksella, irto tavaroiden pois laittaminen, ( esim.vaatekasat ja kengät eteisessä ). Sitten sytytät tuoksukynttilät, laitat joulumusiikkia soimaan ja annat hämäryyden peittää muut pölyt ja epäkohdat 😁. 

Ongelma nro.4:

Ei aikaa paketoida lahjoja. Ratkaisu: suosi lahjakasseja! Lahjakassit ovat minusta hienoja, niistä tulee vähän sellainen "luxus" -fiilis. Vai miksi sitten kaikki kalliit merkkibrandit haluavat ihmisten kulkevan heidän kassinsa kädessä keikkuen? Eli lahjakasseiksi käyvät hyvin esimerkiksi Marimekon tai muun arvostetun myymälän kassit, ne ovat myös käyttökelpoisia joulun jälkeen, joko uudelleen lahjan antamista varten, tai sitten ihan tavaran säilytykseen tyylikkäästi, kuin vastaavasti lahjapaperi menee roskikseen. Jos haluat että lahjat ovat kuitenkin paketetissa, käytä esimerkiksi vanhojen kirjojen sivuja tai sanomalehtien sivuja. Kierrätyskeskuksesta saat ilmaisosastolta maksutta kirjoja tähän tarkoitukseen 😉. 

Ja kaikkein parasta on jos löydät vaikka kirppikseltä täysin uuden veroisen Marimekon tuotteen ja ostat vain Marimekon myymälästä pelkän paperikassin, ja annat lahjan siinä! Lahjoistahan otetaan muutenkin hinnat pois 😉. Toki rehellisyyden nimissä henkilön täytyy olla sellainen joka hyväksyy ja arvostaa myös kierrätys lahjoja, tässä saattaa muuten käydä esimerkiksi niin että kyseistä tuotetta ei ole vaikka valmistettu enää vuosiin ja "huijaus" selviää sillä tavalla. Marimekon kangaskassi käy sitäpaitsi lahjaksi jo ihan sellaisenaan, ne ovat edelleen hyvin suosittuja, varsinkin nuorten keskuudessa. 

Toki helppo, halpa ja nopea, eivät todellakaan mene käsi kädessä  Helpointahan olisi tilata lahjat netin kautta ja ruoat kauppakassipalvelun kautta kotiin ja välttää jouluruuhkat ja kauppojen hässäkkä kokonaan. Mutta se ei tule edulliseksi. Myös nopeus voi joillekin olla huono asia jos heidän jouluunsa nimenomaan kuuluu siihen rauhassa valmistautuminen ja leipominen ym..

Mutta sanoisin että valitse näistä vinkeistä se joka sopii sinulle 😊👍. Yhtä kaikille sopivaa tapaa toimia tai viettää joulua ei ole olemassakaan. Jos onnistuin antamaan edes yhden pienen idean, vaikka sitten että "tänä vuonna annan lahjat kasseissa ja vältyn paketoinnilta, olenkin aina inhonnut sitä", olen onnistunut 👍.

Ihanaa joulun odotusta kaikille! T.Kristiina





2 kommenttia:

  1. On myös näppärää, kun ei vietä joulua kotona ollenkaan, vaan käy kiertämässä omat ja miehen vanhemmat läpi joulunpyhinä ja syö heillä :D
    Ihana blogi sinulla, kauniita kuvia :) Itse perustin juuri oman ensimmäisen blogini, olet tervetullut seuraamaan sitä :)

    VastaaPoista
  2. Heippa! Totta,hyvä idea!😁 Kiitos, kiva kun poikkesit lukaisemaan, katson sinun blogisi! 😊👍

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...