Translate

tiistai 25. elokuuta 2020

Miksi käyn kirpputoreilla?

Kirpputorit ovat vielä tänäkin päivänä asia joka jakaa kansan miltei suoraan kahtia. Joko käyt niillä, tai et ymmärrä koko tuohua. Vaikka kierrätys on in, osa ihmisistä ei voi käsittää että miksi joku haluaisi ostaa jonkun toisen käyttämän vaatteen tai lautaset. Hygienia on varmasti yksi iso syy tähän inhoon, mutta harva esine on sellainen jota ei voi pestä. Itselläni raja menee alushousuissa ja hiusharjoissa, vaikka nekin voi pestä, mutta silti no way! ;D Rajansa kaikella! No, miksi sitten käyn kirpputoreilla? Ja miksi sinunkin kannattaisi käydä jos et ole tähän mennessä vielä juurikaan käynyt? Siitä tässä jutussa...



RAHAN SÄÄSTÖ

Rahan säästö on minulla suurin syy siihen miksi ostan tavaraa kirppikseltä. On aivan älytöntä mennä kauppaan ja ostaa vaikka täydellä hinnalla paketti viinilaseja tai uunivuoka, kun saan ne kirppikseltä parilla eurolla! Sama pätee vaatteisiin, ne ovat käyttötavaraa ja kun katsoo ostaessa että vaate on siisti ja ehjä, kukaan kadulla tai työpaikallasi ei voi tietää että olet ostanut sen kirppikseltä. Jo tyttäreni ollessa pieni säästin paljon ostamalla vaatteita ja leluja hänelle kirppikseltä. Kävin viime viikolla Fidassa ja ostin kaikenlaista :) Siellä oli esimerkiksi vaate rekki jossa kaikki maksoi vain 1€ / kpl. Siitä bongasin tämän ihanan jakun jossa on kivat värit! Sain myös kahvipurkkikokoelmaani harvinaisen Veekoo purkin, joka oli vieläpä kohtuullisessa kunnossa, mutta maksoi silti vain 6,50€! Näistä pyydetään yleisesti keräilijöiden keskuudessa jopa 40 euroa ja huonokuntoisistakin 20€! Kaikki ostokseni maksoivat yhteensä 15 euroa. Ja sain tosi paljon monenlaista 15 eurolla. Jos olisin mennyt kauppaan, pelkkä jakku olisi ollut jo varmasti 20 euroa. Ja kahvipurkille ei voi edes määritellä oikeaa arvoa, koska sillä on myös kulttuurihistoriallinen arvonsa. Esittelen muut ostokset tämän jutun muissa osioissa...





LAATU TAVARAA

Kirppiksiltä saa merkkituotteita aivan pilkkahinnalla! Ja näin saat kotiisi ja vaatekaappiisi laadukasta tavaraa joihin ei muuten pienipalkkaisella olisi varaa kuin vain säästämällä pidempään. Ostin tämän ihanan Marimekon siirtolapuutarha kuosisen Ipad kotelon vain 3,50 eurolla! Myös huonekaluissa voit saada kokopuisia, kestäviä ja perinteikkäitä esineitä, Ikean lastulevy hökötysten sijaan. Olen tehnyt lukuisia mahtavia löytöjä alunperin hyvin kalliista tuotteista, jotka joku on vienyt kierrätykseen  Ja lisäksi jos jostain syystä haluat luopua merkkituotteesta, saat helposti rahasi takaisin. Et voi kuin voittaa! ;) 



PERSOONALLISIA ESINEITÄ

Kirppiksillä on tavaraa jota ei saa kaupasta. Siellä on vanhaa tavaraa,  tavaraa joka on jo poistunut kauppojen valikoimista, sekä ulkomailta ostettuja ja sittemmin kirppikselle päätyneitä tuotteita. Voit löytää upeita löytöjä ja silti edullisesti. Vai mitä sanotte esimerkiksi tästä romanttisesta tuolista joka on kuin tehty meikkipöydän eteen, tai eteiseen toivottamaan vieraat tervetulleeksi antamalla samalla mahdollisuuden istua jos väsyttää :) Jos haluat että kotisi on sinun näköisesi, eikä kuin Rustan tai Jyskin sisustusosasto, kirppikset ja Kierrätyskeskukset ovat oivia paikkoja metsästää erityisiä esineitä!



YLLÄTYKSELLISYYS

Kun menet kirppikselle et ikinä tiedä mitä löydät. Kun menet vaikka Citymarketiin tiedät suunnilleen mitä siellä on, mutta kirppiksellä eteen voi tulla ihan mitä vaan, vaikka ikivanha levysoitin eli gramofoni, tai herttainen Arabian kahvikuppipari joita ei enää valmisteta. Näet eri värejä ja kuvioita, sekä voit tunnustella sormissasi eri materiaaleja, samettia, silkkiä, nahkaa, lasia... Kirppiksillä kiertely on jopa terapeuttista sanoisin :) Unohdan usein kokonaan työasiat ja muut huolet, kun keskityn tutkiskelemaan pöytien tarjontaa. Ja sehän on sama vaikutus kun jollekin saattaa tulla vaikka marja tai sienimetsässä kävelystä tai käymisestä taidenäyttelyssä. 



SOSIAALINEN ASPEKTI

Harvemmin sitä normaalissa ruokakaupassa tai vaatekaupassa alkaa puhumaan viereiselle asiakkaalle että "onpas täällä kaikenlaista, katsos tätäkin, taitaa olla 80 -luvulta"? Tai puhuu myyjän kanssa mitään muuta kuin "hei" "kiitos" ja "näkemiin". Kirppiksellä jotenkin on paljon luontevampaa ryhtyä juttusille tavaroihin, säähän, muotiin tai oikeastaan melkein mihin vain litttyen. Yksi oleellinen syy miksi pidän kirppiksistä on siis myös tuo erilaisten ihmisten näkeminen ja ihmisten kanssa kommunikointi. Minut voi muuten bongata ensi lauantaina Keran kirppikseltä Espoosta, jonne olen menossa myymään ystäväni kanssa 💗 Tulehan tervehtimään jos olet vakio lukija ja pääset paikalle! ;)



KIERRÄTYS JA LUONNON SÄÄSTÄMINEN

Maailma hukkuu tavaraan, joka kauppa myy kaikenlaista sisustustavaraa, vaatteita, laukkuja, kenkiä ym.. ja heti kauden loputtua tilalle tulee uudet. Vähän aikaa sitten silmiini osui uutinen jossa kerrottiin Jyskin Ruotsissa tuhoavan huonekalunsa ennen roskiin heittämistä, jotta niitä ei voi kukaan sieltä käyttöönsä ottaa. Aivan järjetöntä! Asiaa puolusteltiin sillä että niitä muuten varastettaisiin jätelavalta käyttöön ja että joku voisi yrittää petosta palauttamalla tuotteen myymälään saaden näin rahaa. Mutta miksi niitä ei esimerkiksi voisi lahjoittaa turvakodeille, vastaanottokeskuksille, tai myydä hyvin edullisesti vähävaraisille? Toinen juttu jota ihmettelin, luin vähän aikaa Unelmien Talo ja Koti lehdestä Jutta Larmin haastattelun, jossa hän kertoi olevansa miehensä kanssa huolissaan ilmastonmuutoksesta, mutta samassa jutussa kertoi heidän boho -tyylisten huonekalujensa tuodun Suomeen Balilta. Toki ne ovat hänen oman firmansa tuotteita joita hän halusi jutussa myös mainostaa, mutta tuossa ei nyt joku täsmää... huonekaluja raahataan Suomeen Balilta saakka ja hän on huolissaan ilmastonmuutoksesta? Okei... :D Vaikka tuotteet kuinka ovat tehty luonnonmukaisista materiaaleista ja käsityönä, uskon että hän silti säästäisi enemmän luonnonvaroja ostamalla kierrätettyjä huonekaluja SUOMESTA. Jos pointti
siis on että on huolissaan ilmastonmuutoksesta...
  

On aina hyvä jos voi jättää uuden tavaran hankkimatta tähän maailmaan ja ostaa jonkun joka on jo kertaalleen tai useamminkin käytetty. Tämä ( kuluttaminen ) on asia joka aiheuttaa minulle kyllä toisinaan myös päänvaivaa. Varsinkin nyt Koronan takia olisi hyvä tukea yrityksiä, kun kauppa on käynyt huonommin, mutta eihän sitä tavallinen ihminen voi oikein muuten tehdä kuin ostamalla, kuluttamalla. Mutta minulta ei kyllä valitettavasti näin paljon apua heru kansantalouden pelastamiseen, kun harvoin ostan uutta tavaraa, tai ainakaan mitään kallista....


Minulle on tärkeää yrittää myös käyttää loppuun ne tavarat mitä ostan. Yritän noudattaa sitä vanhan ajan periaatetta että uutta ei osteta ennenkuin vanha on loppu. Tämä pätee siis ihan suihkusaippuasta vaatteisiin ja kodinkoneisiin. Kaikkeen. Vaikka toki välillä tulee tehtyä jotain heräteostoksia tai ostettua vaikka juhlavaate jos löydän halvalla kauniin, tietämättä koska sitä tarvitsen. Mutta mahdollisten hutiostosten suhteenkin pyrin joko pistämään ne takaisin kiertoon, tai antamaan tyttärelleni, äidilleni ym.. Ei koskaan roskiin! 


Sydäntä kylmää sellainen usein nuorten harrastama turha halpojen trikooriepujen shoppailu tusinakaupoista, sitten todeten että niissä saumat alkavat kiertyä pesussa, ne nukkaantuvat, eivätkä ole edes muodissa enää vähän ajan päästä. Ja sitten ne päätyvät roskiin... Kukapa niitä enää nimittäin käytettynäkään ostaisi ja mitä niistä edes saisi kirppiksellä, kun ne ovat maksaneet uutenakin vain jopa 5€ tai alle per / kpl. Niidenkin suunnitteluun, tuottamiseen, pakkaamiseen, kuljettamiseen, myymiseen sekä jälkihuoltoon jätteenä kuluu valtavasti energiaa ja luonnonvaroja. Onneksi yhä useammat nuoretkin ovat löytäneet kirppikset :) Minulle tulee ainakin ihan yhtä hyvä fiilis kun saan kirppikseltä "uusia" vaatteita, kun ostaessani kaupasta uusia vaatteita. Itse asiassa vielä parempi, juuri siksi että rahaa säästyy ja kierrätän. 


Sanottakoon kyllä lopuksi että ymmärrän myös erittäin hyvin ihmisiä jotka eivät käy kirppiksillä. Se nimittäin vie esimerkiksi paljon aikaa. Et voi ikinä tietää mitä kirppiksellä on, ja mitä ei ole, jossa tietysti piilee juuri niiden viehätys. Mutta jos tarvitset jonkun tietyn tavaran ja vieläpä heti, kirppikset eivät ole varma paikka sen saamiseen. Ruuhkavuosia elävä perheenäiti ei taatusti ehdi eikä jaksa juosta monilla kirpputoreilla etsimässä lapselle uutta haalaria, itselleen mekkoa ja kotiin verhoja, kun ne voi ostaa kätevästi Prismasta ruokaostosten lomassa tai tilata nettikaupoista. 

Kirppikset ja Kierrätyskeskus ovat minulle tärkeitä paikkoja joissa käyn usein. Nyt odottelen UFF -kaupan seuraavia tasarahapäiviä, jotka tulevat varmaankin ensi kuussa. Tällä kertaa ei ole perinteistä hauskaa juttuani, jospa ensi kerralla sitten taas. Mukavaa alkusyksyä kaikille, tulipas pitkä juttu, toivottavasti jaksoitte lukea :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta blogissani :) Tähän voit jättää esimerkiksi juttu toiveita tai muita terveisiä...